Breaking news

TVR Internaţional, eveniment pentru susţinerea introducerii cămăşii cu altiţă în patrimonial cultural imaterial UNESCO

loading...

De Ziua Universală a IEI, 24 iunie, TVR Internațional i-a invitat pe românii din țară şi din străinătate să dăruiască RomânIE, prin ei înşişi, prin povestea lor, prin recunoaşterea lor în lume.

Anul acesta, împreună cu Muzeul Naţional de Artă al RomânieiTVR Internaţional, prin vocea jurnaliştilor Televiziunii Române, a mers mai departe şi a construit una dintre pledoariile în favoarea introducerii cămăşii cu altiţă în patrimonial cultural imaterial UNESCO.

Luni, 24 iunie 2019, TVR Internaţional a organizat la Muzeul Naţional de Artă al României evenimentul Răspândeşte cultură. Dăruieşte RomânIE!”, care a adus împreună personalităţi publice, oficialităţi, oameni de cultură, jurnalişti, prieteni ai TVR Internaţional.

Fiecare dintre invitaţii TVR Internaţional a venit la eveniment cu propria mărturisire despre apartenenţa la tradiţie, la un loc aşezat, pe care, de oriunde ai fi, îl simţi un acasă.

„Ia este simbolul nostru, al meu, al familiei mele, dar este şi un simbol cosmic. În lada de zestre a bunicilor şi a străbunicilor mele, trăiesc şi acum iile lăsate moştenire, care pentru mine reprezintă sufletul neamului nostru”, spune Uca Marinescu, exploratorpersonalitate marcantă a României, prima sexagenară din lume care a atins pe schiuri, într-un singur an calendaristic, cei doi Poli ai Pământului.

Pentru Grigore Leşe cămaşa românească este o stare care învăluie şi dezvăluie. Eu nu port cămaşa asta numai astăzi, că am venit aici, eu o port de când mă ştiu. Cămaşa asta, pentru români, este protectoare. Aşa trebuie să ne cunoască lumea”.

La evenimentul organizat de TVR Internațional de Ziua Universală a IEI, la Muzeul Național de Artă al României, a fost prezent Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, care a spus: „Pentru mine, ia reprezintă povestea poporului român, transmisă din generație în generație. Mă bucur să văd că, în ultimii ani, există un interes tot mai mare pentru a descoperi această bogăție a poporului nostru. Și acest lucru se întâmplă și datorită românilor din afara țării, care poartă cu mândrie ia noastră, pe care o au de la bunici sau străbunici”.

Orice demers pe care îl facem pentru a evidenția silueta României în lume e sănătos să ne găsească împreună, societate civilă, de o parte, autorități, factori de decizie, de cealaltă parte. Astfel că și Administrația Prezidențială a dat curs invitației TVR Internațional, la eveniment fiind prezentă Sandra Pralongconsilier de stat în cadrul Departamentului pentru Relația cu Românii din Afara Granițelor.

„Ia înseamnă toată spiritualitatea poporului român. Această profunzime trebuie neapărat să fie cunoscută și, cu prisosință, merită să intre în patrimoniul cultural imaterial UNESCO”.

Excelența Sa David Saranga, Ambasadorul Israelului în România, a felicitat TVR Internațional pentru demersul de a susține ia în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, spunând că ia înseamnă  tradiție. „Tradiția are un rol foarte important în societate, fiecare trebuie să țină minte de unde a venit”.

Evenimentul organizat de TVR Internațional de Ziua Universală a IEI a avut ca partener Muzeul Național de Artă al RomânieiLiviu Constantinescu, director general al muzeului, consideră că „ia este cea mai aproape de pielea celui care o poartă și, de aceea, ea are un rol protector. Cămaşa cu altiţă este unul dintre lucrurile care definesc poporul român, de ceea, este necesar să fie protejată”.

Campania „Răspândeşte cultură. Dăruieşte RomânIE!” este la cea de-a şasea ediţie. Din 2014, în fiecare vară, TVR Internaţional sărbătoreşte IA tradiţională împreună cu românii din întreaga lume. Concursuri, transmisiuni şi ediţii speciale din mijlocul comunităţilor de români din străinătate, sunt câteva dintre modalităţile prin care TVR Internaţional celebrează Ziua Universală a IEI, iniţiată de comunitatea online La Blouse Roumaine.

loading...