Breaking news

TVR INFO demarează campania „Tradiţii cu suflet”

Tehnologia apropie oamenii, dar distruge emoţia. Suntem prea ocupaţi ca să scoatem la lumină traditiile, oamenii şi locurile care ne-au marcat copilăria. 

TVR INFO, televiziunea de ştiri a românilor, îşi invită telespectatorii să ofere tradiţiile lor de suflet. Tradiţii cu suflet este numele campaniei pe care TVR INFO o derulează în perioada 8-17 aprilie, cu scopul de a ne reaminti bucuria Învierii Domnului, obiceiurile şi trăirile fiecăruia dintre noi legate de această mare sărbătoare creştină.  

 

Semnificaţia Paştelui şi tradiţii regionale legate de sărbătoarea pascală vor fi reflectate în toată această perioadă în programele TVR INFO, prin dezbateri, ediţii speciale, fillere, documentare sau transmisiuni în direct. Telespectatorii vor lua parte activ în această campanie, ei fiind invitaţi să-şi posteze amintirile legate de obiceiurile de Paşte pe pagina de Facebook http://www.facebook.com/tvrinfo. De asemenea, oricine poate fi surprins pe stradă de echipele TVR INFO, care îi vor invita să-şi rememoreze tradiţiile de suflet.

În programul TVR INFO, pe lângă dezbaterile alocate acestui subiect în timpul zilei, telespectatorii vor putea urmări ediţii speciale în serile de miercuri, joi şi vineri, de la ora 20.40, când vor fi difuzate şi mesajele primite pe Facebook sau e-mail. Sâmbătă seară, de Paştele catolic, de la ora 22.30, telespectatorii TVR INFO vor vedea Slujba de Înviere, transmisă în direct, alternativ de la Catedrala Sf. Iosif din Bucureşti şi Catedrala Sf. Petru din Vatican, în simulcast cu TVR 2.

Şi pe 14 aprilie, TVR INFO are un program dedicat sărbătorii pascale. Documentarul serii, de la 22.05, este Taina Cerului pe Pământ – Sfânta Liturghie*, iar de la ora 23.20, în transmisiune directă şi în simulcast cu TVR 1, creştinii ortodocşi pot urmări Slujba de Înviere, oficiată la Patriarhia Română de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Deşi ar putea părea greu de înţeles, formula Liturghiei ortodoxe de astăzi este aceeaşi de 2000 de ani. Ortodoxia a păstrat întreagă această taină, ca un bun de mare preţ. Plini de Duhul Sfânt, apostolii au murit ca nişte martiri. Petru a fost răstignit cu capul în jos. Andrei a fost răstignit pe o cruce în formă de X. Au urmat 300 de ani în care creştinii au fost alungaţi, daţi fiarelor, arşi de vii, răstigniţi şi schingiuiţi. Cum au rezistat, generaţie după generaţie, 300 de ani? Răspunsul la aceste întrebări vine de la un fapt pe care nu avem voie să-l uităm. Prin puterea Duhului Sfânt, fiinţa umană s-a schimbat. Numai aşa, primii creştini L-au putut mărturisi pe Hristos. Şi atunci când a sosit vremea, după 300 de ani, Constantin, împăratul Bizanţului, şi mama sa, Elena, aveau să primească de la Dumnezeu darul de a dezlega Biserica. În Constantinopol şi peste tot în lume se construiesc de atunci biserici. „Sobornicească şi apostolească biserică”! Biserica este cea care a transmis vie, din generaţie în generaţie, taina tainelor. Pe care o trăim astăzi şi noi. Ea se numeşte Sfânta Liturghie.