Breaking news

TVR Cultural îşi lansează grila de toamnă

TVR Cultural a pregătit pentru această toamnă ediţii în premieră ale emisiunilor deja consacrate, dar şi emisiuni  noi pe care telespectatorii le vor putea vedea în premieră.

În această săptămână debutează în programul TVR Cultural „artMakers” (joi, ora 22.10), „Poveşti de istorie” (sâmbătă, ora 15.45) şi „Iluminatul public” (duminică, ora 17.45).

Proiectul „artMakers” încearcă să ofere vizibilitate şi artiştilor neconvenţionali, indiferent de domeniul artistic în care activează: artişti vizuali, muzicieni, dansatori, designeri, dj sau chiar artişti tatuatori. Producătorul Bogdana Pascal propune această nouă emisiune de artă care depăşeşte bariera domeniului abordat, ca o continuare a proiectelor „Performdance”, „Work in progress”, „Seara de dans contemporan” şi „danceMakers”.

Sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 15.45, telespectatorii postului TVR Cultural sunt invitaţi la „Poveşti de istorie”, o serie de documentare care îi trimite într-o călătorie în timp şi spaţiu românesc. Prima poveste a realizatoarei Emilia Nicolaescu este “Dobrogea fantastică”, un episod în care puteţi afla cum a ajuns Sfântul Apostol Andrei pe meleagurile Sciţiei Minor, ce legătură există între povestea argonauţilor şi a Lânii de Aur pe care au furat-o şi cetatea Orgame de la Cap Dolosman, cum arăta un mormânt păgân pictat, datând din anul 330 e.n. – numit mormântul hypogeic de la Constanţa.

„Iluminatul public” aduce în prim-plan, succesiv, cele mai bune cărţi de literatură apărute după 1989. În această duminică, începând cu ora 17.45, Alex Ştefănescu prezintă în prima parte a emisiunii cartea ‘’Omul recent’’ şi autorul H.R. Patapievici şi în partea a doua acţiunile de denigrare a cărţii în cauză. Ideea celei de-a doua părţi a emisiunii porneşte de la un fenomen care capătă amploare în România: fiecare carte bună, aproape fără nicio excepţie, stârneşte furia distructivă a unor comentatori. Citatele din articolele negativiste sunt citite de tinerii actori Lari Giorgescu şi Irina Ivan.

În programul din această toamnă de la TVR Cultural se regăsesc şi ediţii noi din emisiunile „Decor şi stil” (în fiecare luni, de la ora 17.15), „Remix” (joi, ora 23.00), “Oul pătrat” (vineri, ora 17.45), „Jurnal de modă” (vineri, ora 00.55), „Art@.ro” (sâmbătă, ora 17.45), „La porţile ceriului” (duminica, ora 14.00), precum şi din „Academia Română – prezentul continuu” (vineri, ora 17.15) şi „Memorialul durerii – O istorie care nu se învaţă la şcoală” (luni, ora 22.10).

Documentarele vor avea un spaţiu rezervat în programul TVR Cultural. Săptămâna aceasta veţi putea urmări documentarul „Case vegetale în Paraguay” (Franţa-Germania, 2009, un reportaj din seria „360° Geo”) – duminică, ora 20.00.

„Excluşii… la Poznan” este o producţie TVR Cinema, semnată de Dominic Dembinski şi de Ion Cristodulo. Documentarul a fost realizat cu prilejul Festivalului Malta, care a avut loc în Polonia în perioada 4-10 iulie 2011. Tema festivalului de anul acesta a fost limbajul „excluşilor”, „excomunicaţilor” sau „extrădaţilor”. Toate spectacolele au avut ca temă neadaptarea, lupta cu sistemul a celor de mai sus, aceştia preferând să rămână într-un spaţiu anarhic, sărac, dar liber. „Excluşii… la Poznan” va putea fi urmărit joi, 29 septembrie, la miezul nopţii pe TVR Cultural şi sâmbătă, 8 octombrie, ora 22.10 pe TVR HD.

Începând de luni, 3 octombrie, Jurnalul Cultural revine cu un pachet grafic nou şi cu o durată mai mare de transmisiune. Camelia Văcaru şi Marius Constantinescu vor fi la pupitrul ştirilor culturale de luni până vineri, în timp ce Andra Gavril vă va transmite noutăţile culturale în week-end. Jurnalul Cultural este transmis în direct în fiecare zi, începând cu ora 21.00.

Telespectatorii vor avea parte, ca şi până acum, de seri tematice de teatru (marţi), de spectacole de operă (miercuri), dar şi de trei zile cu filme artistice, de vineri până duminică, de la ora 22.10.