Breaking news

TVR cere explicații la EBU, în legătură cu votul Italiei la Eurovision

Dan Manoliu, șeful delegației României la Eurovision, cere explicații la EBU, cu privire la neregulile înregistrate la votul din Italia din finala de sâmbătă. România s-a clasat pe primul loc la televot în Italia dar a primit doar un punct în finala Eurovision 2013.

tvr - ebu - eurovisionUrmare a materialului publicat azi de exclusivNEWS.ro, Dan Manoliu va depune o sesizare la EBU(European Broadcasting Union), pentru a primi explicații cu privire la votul Italiei din finala Eurovision 2013.

Potrivit televotingului din Italia, România a primit cele mai multe apeluri și SMS-uri și s-a clasat pe primul loc, și drept urmare a primit 12 puncte.

Dan Manoliu a declarat pentru exclusivNEWS.ro că va trimite lui Jon Ola Sand, supervisorul Eurovision din partea EBU, o solicitare de lămurire a votului italian.

Potrivit datelor prezentate de RAI, radio televiziunea italiană, clasamentul la televot a fost următorul: România – 23,23%, Moldova – 13,79%, Ucraina- 13,23%, Grecia – 11,94%, Rusia  – 5,01%, Danemarca  – 3,2%, Malta – 3,07%, Ungaria 2,93%, Azerbaijan – 2,47%, Lituania – 2,27%.

În finala Eurovision 2013, Italia a acordat puncte următoarelor țări: România 1 punct, Spania  2 puncte, Ungaria 3 puncte, Moldova 4 puncte, Ucraina 5 puncte, Lituania 6 puncte, Grecia 7 puncte, Norvegia 8 puncte, Malta 10 puncte, Danemarca 12 puncte.

Așadar ținând cont de televoting și de notele acordate de Italia în finală, am realizat o simulare cu notele acordate de juriul național din Italia. Orice variantă luată în calcul nu duce la punctele anunțate în finala de sâmbătă de Italia.

Undeva s-a greșit, fie în Italia, fie la EBU, unde organziatorii au centralizat notele juriilor naționale dar și televotingul și a trimis către fiecare țară votantă lista cu punctele pe care trebuie să le anunțe.

Serghei Lavrov, Minsitrul de Externe din Rusia a declarat marți că țara sa a fost furată la Eurovision.

Șeful diplomației ruse spune că voturile cetăţenilor azeri în favoarea reprezentantei Rusiei nu au fost luate în calcul în rezultatul final al Eurovision, organizat în Suedia.

Drept urmare președintele din Azerbaidjan a declanșat o anchetă la televiziunea națională și a cerut renumărarea voturilor.

Vă vom ține la curent cu privire la rezultatul anchetei din Azerbiadjan și cu răspunsul primit de TVR de la EBU.

>