Breaking news

TVR 3 aduce România în casele românilor din Serbia

Echipa TVR 3, prin intermediul Studioului TVR Cluj, aduce românilor din Serbia o parte din România: de vineri până duminică, telespectatorii TVR 3 şi cei care aleg să urmărească emisiunile online, pe www.tvrplus.ro, vor avea ocazia să vadă ediţii speciale, în direct din Serbia.

romani valea timoculuiÎn bazinul Timocului, în Serbia, trăieşte o comunitate de români asupra căreia oficialităţile române îşi îndreaptă rareori atenţia. Peste 300.000 de oameni sunt obligaţi să se roage, să scrie şi să citească în limba sârbă, chiar dacă gândesc şi simt româneşte.

În transmisiune directă, vineri şi sâmbătă, TVR 3 difuzează ediţii speciale ale emisiunilor Cântec şi poveste (vineri, 24 mai, ora 20.00) şi Vine Cluju’ pe la noi (sâmbătă, 25 mai, ora 13.35), în care ansambluri folclorice din ţară şi din bazinul Timocului se întâlnesc pe malul sârbesc al Dunării.

În premieră, duminică, de la ora 10.30, în cadrul emisiunii Axios realizată de TVR Cluj, TVR 3 transmite slujba religioasă oficiată în limba română în biserica Malainiţa din Serbia, prima biserică românească, ridicată fără acordul oficialităţilor sârbeşti.

Preotul Boian Alexandrovici a înălţat biserica în curtea casei sale şi a primit binecuvântarea episcopului român de la Vârşeţ. După mai multe presiuni din partea oficialităţilor, ipodiaconul Boian a primit inclusiv o adresă din partea primăriei oraşului Negotin, pentru demolarea bisericii. Pe parcursul transmisiunii în direct, Răzvan Bucuroiu va interveni cu explicaţii şi comentarii pentru telespectatorii TVR 3.

Neoficial, numărul românilor din Serbia de Est ajunge la un million, dar ei nu sunt recunoscuţi ca minoritate etnică, consideraţi a fi vlahi.