Breaking news

TVR 3 a difuzat un colind fascist prin care se instiga la uciderea evreilor

Scandal de proporții la TVR cu iz antisemit și fascist. TVR 3 a difuzat pe 6 decembrie, la emisiunea de relansare a canalului, un colind antisemit interpretat de Ansamblul „Dor transilvan”.

dor transilvan - tvr 3Televiziunea Română a făcut-o de oaie rău de tot la emisiunea de relansare a TVR 3. După ce l-au băgat în direct pe matrafoxatul Cristian Nițulescu care povestea cum mângâie el pe cap oaia Pufulica, atunci când este nervos, TVR 3 a difuzat și un colind fascist.

Grupul de colindători din Ansamblul „Dor transilvan” a cântat la TVR 3, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul „jidov”, în mesaje antisemite.

Iată un fragment din respectiva colindă: A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum.

În loc să își ceară scuze în mod public pentru gafa impardonabilă, TVR se spală pe mâini și spune că  „alegerea colindelor interpretate de ansamblul „Dor transilvan” a aparținut Centrului Județean de Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale Cluj”, studioul TVR Cluj NU avea cum să facă o selecție a repertoriului, iar interpretarea colindei respective a fost „o alegere neinspirată”.

”Alegerea colindelor interpretate de ansamblul „Dor transilvan” a aparţinut Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj. Emisiunea „Alege verde” a fost transmisă în direct pe TVR 3, iar Studioul TVR Cluj nu avea cum să facă o selecţie a repertoriului. Colinda face parte din folclorul arhaic tradiţional şi este  inclusă pe un CD care se comercializează în magazinele de specialitate. În acest caz, Studioul TVR Cluj consideră că interpretarea colindei respective a fost o alegere neinspirată şi, în consecinţă, a sesizat Consiliul Judetean Cluj, în subordinea căruia se află Centrul Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale”, se arată în precizarea TVR, remisă Revistei 22.

Grupul pentru Dialog Social şi Revista 22 au reclamat TVR 3 și Ansamblul Dor Transilvan, la CNA şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.