Breaking news

TVR 1 şi TVR DH transmit în premieră seria documentară Adio, tovarăşi!

TVR 1 şi TVR HD transmit în premieră seria documentară în şase episoade Adio, tovarăşi!, realizată de regizorul rus Andrei Nekrasov, începând cu 17 noiembrie, ora 22.10.

Seria documentară despre povestea destrămării lumii sovietice şi a utopiei socialiste într-un mod inovativ se va difuza sub genericul Documentarele Televiziunii Române în fiecare joi, de la ora 22.10, timp de şase săptămâni. 

Filmele documentare ale seriei reflectă perioada 1975-1991 prin istoriile de excepţie ale unor oameni simpli, ale căror curaj şi hotărâre au devenit forţa purtătoare ce a dus la căderea Cortinei de Fier. Sunt poveşti despre dragoste, atentate eşuate sau încercări dramatice de a fugi în vest. Aceste întâmplări se petrec pe fundalul vieții politice, pe care se perindă oameni de stat şi de partid. Prin materiale de propagandă şi filmări private, se creionează o imagine vie a acelor vremuri şi stilul de viaţă al anilor ‘70 şi ‘80.

Serialul este o saga filmată în 12 ţări, care îl poartă pe spectator înapoi spre evenimentele ce au au determinat încheierea Războiului Rece şi care continuă să marcheze ordinea mondială. Ilustrat cu excepționale imagini de arhivă din țările fostului Bloc Comunist şi din presa occidentală, Adio, tovarăși! oferă o perspectivă unică despre un proces istoric atât de puţin înțeles, aducând faţă în faţă două generații: regizorul, un personaj născut în anii ‘50 și crescut în spiritul sovietic, şi fiica sa care a crescut în vest în anii ‘80.

Serialul documentar Adio, tovarăși! este parte a evenimentului multimedia care marchează 20 de ani de la destrămarea U.R.S.S  și care cuprinde şi o platformă web, o carte şi multe alte acțiuni paralele. Adio, tovarăși! este o coproducție Artline Films, Gebrueder Beetz Filmproduktion și ARTE. Pentru România coproducătorii serialului sunt Hi Film și TVR.

Din 13 octombrie, sub genericul Documentarele Televiziunii Române, TVR 1 transmite în fiecare joi, de la ora 22.10, o serie de filme ale istoriei noastre recente, prezentate de Bogdan Şerban Iancu.