Breaking news

Pâinea s-ar putea ieftini cu 15% de la 1 iulie. Guvernul va reduce TVA de la 24 la 9%

Guvernul va reduce TVA la pâine de la 24% la 9% de la 1 iulie 2013. Anunțul a fost făcut duminică de Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu la România TV.

paineDebutul verii va aduce vești bune pentru români. Pâinea ar trebui să se ieftinească considerabil întrucât TVA va scădea cu 15%. Guvernul României a decis să introducă TVA de doar 9% la pâine.

Decizia politică de a reduce TVA la pâine începând cu data de 1 iulie a acestui an este asumată la nivelul Uniunii Social Liberale. Orice altă discuţie este inutilă acum. Analize au fost făcute la jumătatea anului 2012 şi la începutul acestui an, care arată că va fi un impact la nivelul bugetului, dar pe care îl vom acoperi prin reducerea evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor”, a declarat Daniel Chiţoiu, la RTV.

Impactul bugetar brut calculat prin reducerea TVA la pâine, de la 24 la 9%, este de 250 de milioane de lei, dar în realitate autorităţile vor avea mult mai mult fiscalizat, a declarat, pe 23 martie, premierul Victor Ponta.

„Ne-am gândit să facem acea reducere de TVA pe tot lanţul la pâine, de la 1 iulie şi până la 31 decembrie 2013 şi vom vedea dacă se confirmă teoria noastră că de fapt o să avem încasări mai mari cu o cotă scăzută de TVA sau teoria FMI că vom avea o nouă gaură la buget. I-am cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, să facă un parteneriat cu producătorii, să le explice că dacă avem un succes trecem de la pâine şi la alte produse. Doar pentru pâine impactul bugetar calculat brut prin reducerea de la 24 la 9% este de 250 de milioane de lei, dar noi am spus că în realitate o sa avem mult mai mult fiscalizat şi nu vom pierde cei 250 de milioane de lei„, a spus Victor Ponta.

Pentru a risipi zvonul că măsura nu se va aplica totuși de la 1 iulie 2013 din cauza impactului bugetar negativ, Ministerul Finanțelor a dat duminică un comunicat oficial în care precizează: În urma informaţiilor vehiculate în mass-media, referitoare la existenta unui document oficial prin care reducerea cotei de TVA aplicabilă livrărilor de pâine la această dată nu poate fi implementată în prezent, Ministerul Finanţelor Publice face următoarele precizări: La nivelul Ministerului Finanţelor Publice nu există niciun astfel de document oficial semnat de ministrul finanţelor. Proiectul de reducere al TVA la pâine este de actualitate şi reprezinta una dintre priorităţile asumate de Guvern pentru acest an.

Rămâne de văzut dacă în realitate pâinea va fi mai ieftină cu 15% față de prezent, sau această reducere va intra în conturile comercianților.