Breaking news

TVA de 9% la pâine în România de la 1 septembrie 2013

Premierul Victor Ponta a anunțat luni că FMI a fost de acord cu reducerea TVA la 9% pentru pâine și produsele de panificație. În schimb cresc accizele la alcool.

paineLa fix un an de la demiterea lui Băsescu prin referendum, Ponta dă o veste bună românilor: TVA de 9% la pâine, ceea ce ar trebui să ducă în mod automat la scăderea prețului la acest produs de panificație. TVA de 9% la pâine se va aplica de la 1 septembrie 2013.

”Am încheiat această fază a discuţiilor cu partenerii noştri FMI, BM şi CE. Avem un acord referitor la rectificarea bugetară din această vară. Am încheiat practic şi negocierile pentru un nou acord. Miercuri vom anunţa concluziile finale Mâine vom adopta o ordonanţă prin care TVA pe tot lanţul la pâine va fi redus la 9%. Din septembrie. Eventualul impact negativ este compensat de o creştere convenită la alcool şi la bunuri de lux. Nu e prevăzută ca o măsură temporară, dar voi avea discuţii cu asociaţiile de producărori şi le voi spune că îmi doresc ca această măsură să îşi producă efectele pozitive. Opinia FMI a fost că nu vom avea o reducere a evaziunii fiscale. Îmi doresc să se dovedească că am avut noi dreptate. Acum evaziunea e, conform unor studii, de 80%. Impactul negativ bugetar pe care l-am acoperit din alte surse este de 100 de milioane de lei”, a spus luni Ponta.

Daniel Chiţoiu a anunțat că: Accizele la alcool cresc de la 750 de euro pe hectolitru la 1000 de euro pe hectolitru. La aur, ceasuri, obiecte de lux, maşini, yahturi, la armament utilizat de persoane fizice. Impactul bugetar este estimat la 300 de milioane de lei.

Reprezentanţii FMI se apropie de finalul misiunii de negociere cu România pentru un nou acord de tip preventiv.