Breaking news

Turcia, în pragul unui război civil. Ciocniri violente între protestatari și forțele de ordine

Turcia este un butoi cu pulbere care a început să explodeze. Protestele au escaladat marți seară în Piaţa Taksim din Istanbul, unde forțele de ordine s-au ciocnit violent cu manifestanții.

proteste violenteTurcia este în prag de război civil. De 12 zile, protestatarii continuă manifestațiile la Ankara și Istanbul, cerând demisia premierului Recep Tayyip Erdogan.

După ce marți dimineață forțele de ordine au intrat cu forța în Piaţa Taksim sub pretextul că vor să înlăture pancartele și desenele din piață, pe seară, numărul protestatarilor a crescut simțitor.

Astfel că până la o bătaie în toată regula, nu a mai fost decât un pas. Televiziunile internaționale transmit în direct imagini din piața Taksim unde protestatrii sunt în război la propriu cu forțele de ordine.

Forțele de ordine încearcă dispersarea manifestanților prin intermediul grenade fumigene, gaze lacrimogene și alte dispozitive de îndepărtare pe bază de ultrasunete.

Peste 50.000 de manifestanți rispostează aruncând cocktail-uri Molotov și petarde în forțele de ordine.

Protestele, care iniţial erau faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde există planul de reconstruire a cazarmei otomane Topçu Kişlasi, care ar deveni un complex turistic, având inclusiv un mall – au devenit o acţiune îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.

În ciuda acestor proteste violente care escaladează, premierul nu vrea să renunțe la proiectul său de a construi un Mall în parcul cu pricina, precizând că el nu stă la discuții cu hoții și huliganii.

Până azi, peste 4,5 milioane de persoane şi-au declarat sprijinul pentru Rezistenţa în faţa defrişării Parcului Gezi din Istanbul. 603 proteste au avut loc deja în 77 de oraşe din Turcia. 120.000 de poliţişti au participat la operaţiunile de menţinere a ordinii publice iar 4.500 de persoane au fost reţinute, dintre aceștia 75 de oameni arestaţi, 1.750 de răniţi și3 oameni, între care şi un poliţist, au murit.