Breaking news

Turcia a doborât un avion de vânătoare al Rusiei. Putin amenință cu represalii dure

Război iminent între NATO și Rusia, după ce Turcia, membră NATO, a doborât un avion militar rus la granița cu Siria. Piloții ruși s-au catapultat dar au fost uciși la sol de către rebelii sirieni. Vladimir Putin amenință cu represalii dure, Turcia.

avion doborat de turciaPe motiv că a încălcat spațiul aerian turcesc, un avion de război Suhoi 24 al Rusiei, a fost doborât marți, la granița cu Siria, de către două avioane turceşti de vânătoare de tip F-16.

Oficiali de la Moscova susţin că avionul doborât se afla în spaţiul aerian al Siriei. Cei doi piloţi ruşi s-au catapultat, însă au fost ucişi de rebeli turkmeni din Siria.

Vladimir Putin a susţinut că avionul a fost doborât la 4 kilometri de graniţa cu Turcia, în timpul unei operaţiuni împotriva Statului Islamic.

Președintele Rusiei a acuzat Turcia că sprijină teroriştii, făcând comerţ cu petrol cu ei, şi că incidentul de astăzi a fost o „înjunghiere pe la spate” din partea Turciei, pe care a numit-o „partenerul teroriştilor”.

„Am identificat multe produse petroliere care vin din teritoriile ocupate (de ISIS) în Turcia. În schimb, aceste grupări militare îşi primesc finanţarea (de la turci – n.r.), iar acum ne înjunghie pe la spate, ne lovesc avioanele care luptă cu teroriştii. Împreună cu partenerii americani am semnat un acord pentru a preveni incidentele în aer. Turcia a anunţat că luptă şi ea împotriva terorismului, ca parte a coaliţiei conduse de SUA. Dacă ISIS are aceste miliarde de dolari obţinute din vânzările de petrol şi dacă are protecţia forţelor armate ale unui stat puternic, e clar de ce sunt aşa de îndrăzneţi şi de ce ucid oameni în felurile cele mai barbare. Evenimentul tragic de astăzi va avea consecinţe grave asupra relaţiei dintre Rusia şi Turcia. Am tratat mereu Turcia ca pe un stat prieten. Nu ştiu în interesul cui este incidentul de azi, dar nu e în interesul nostru. În loc să intre imediat în contact cu noi, din ce ştiu eu turcii au intrat în contact cu NATO, pentru a discuta acest incident, de parcă noi am fi doborât un avion turcesc. Vor ca NATO să servească interesul ISIS? Înţeleg că orice stat are interesele sale regionale şi le-am respectat mereu, dar nu vom permite astfel de crime şi sperăm că comunitatea internaţională se va uni împotriva răului comun”, a spus Putin.

Rusia a publicat varianta sa privind traseul avionului doborât de turci, susţinând în continuare că acesta a rămas în spaţiul sirian.

Un elicopter rusesc implicat în operaţiunile de căutare a piloţilor din avionul doborât a fost la rândul său lovit de rebelii sirieni şi s-a prăbuşit. Un militar rus aflat la bord a murit, a informat ministerul Apărării de la Moscova. Restul echipajului a fost evacuat.

Reuniunea extraordinară a NATO, convocată de Turcia, a luat sfârşit. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Turcia a informat aliaţii despre doborârea avionului rusesc.

„Mi-am exprimat anterior îngrijorarea cu privire la implicaţiile acţiunilor militare ale Rusiei în apropierea graniţelor NATO. Acest lucru subliniază importanţa respectării aranjamentelor pentru a evita astfel de incidente în viitor. După cum am arătat clar în repetate rânduri, suntem solidari cu Turcia şi sprijinim integritatea teritorială a aliatului nostru NATO, Turcia. Aştept discuţii între Ankara şi Moscova şi fac apel la calm şi la dezescalare. Diplomaţia şi dezescalarea sunt importante pentru rezolvarea acestei situaţii”, a declarat şeful NATO.

Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat că Turcia, ca orice alt stat, are dreptul să îşi apere teritoriul şi spaţiul aerian, dar că este foarte important ca Rusia şi Turcia să aibă discuţii şi să ia măsuri pentru a „descuraja escaladarea”.

Cred că situaţia arată problema cu operaţiunile Ruisei în Siria, în sensul că ei operează foarte aproape de frontiera cu Turcia şi se orientează spre opoziţia moderată (siriană). Dacă Rusia şi-ar direcţiona energiile spre Daesh, Statul Islamic, unele dintre aceste conflicte şi potenţiale pentru greşeli sau escaladări ar fi mai puţin probabil să apară”, a spus Obama, în timpul unei conferinţe alături de preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Ambasadorul Rusiei la Ankara şi ataşatul militar au fost convocaţi joia trecută la Ministerul de Externe al Turciei, unde li s-a pus în vedere că forţele ruseşti acţionează chiar lângă frontiera Siriei cu Turcia, punând în pericol securitatea lor, şi că nu vor exista ezitări în aplicarea regulilor de angajare în luptă, conform ziarului turcesc Hurriyet, citat de BBC.

Oficialii ruşi au mai fost informaţi că zona respectivă nu este populată cu luptători ai Statului Islamic sau ai altor grupări teroriste şi că civilii turkmeni (etnici turci care trăiesc în nordul Siriei, la graniţă) au de suferit şi îşi părăsesc locuinţele. De asemenea, s-a exprimat îngrijorarea că operaţiunile ruseşti din zonă dăunează eforturilor umanitare ale Turciei.

Un oficial turc a declarat pentru Reuters că cei doi piloţi ruşi nu ar fi morţi, aşa cum susţin rebelii turkmeni sirieni, şi că se lucrează la recuperarea lor din mâinile rebelilor, care au o relaţie apropiată cu Turcia.

Ambasadorul Turciei la ONU a trimis o scrisoare Consiliului de Securitate, în care informează că de fapt două avioane Su-24 au intrat marţi dimineaţă în spaţiul aerian al Turciei, în provincia Hatay, la Yayladagi. Cele două avioane au fost avertizate de 10 ori în 5 minute, pe canalul de urgenţă, cerându-li-se să schimbe ruta către sud. Avioanele ruseşti au stat în spaţiul aerian al Turciei 17 secunde, arată documentul, prezentat de Al Jazeera. Unul dintre avioane a părăsit spaţiul aerian al Turciei, în timp ce cel de-al doilea, rămas în spaţiul aerian turcesc, a fost lovit de avioane F-16 turceşti care aveau misiune de patrulare a spaţiului aerian.

Avionul rusesc s-a prăbuşit într-un sat din provincia siriană Latakia. Oficialul turc, citat de Reuters, a declarat că avionul a fost doborât pentru că a violat spaţiul aerian al Turciei.