Breaking news

Tupeul ambasadorului SUA la Bucureşti

Ambasadorul SUA la Bucureşti, își permite să sfătuiască insistent Guvernul, în privința justiției.

Mark Gitenstein, ambasador al Statelor Unite în România se amestecă în treburile interne ale statului român. Acesta și-a permis să insiste public pe lângă președenție și guvern pentru menținerea în funcție a procurorului general Laura Codrua Koveși și a șefului DNA, Daniel Morar, pe motiv de eficiență.

„Ar fi un lucru foarte bun (n.r. prelungirea mandatului lui Daniel Morar). Nu ştiu dacă se poate, dacă nu trebuie amendată legea. Nu sunt familiar cu regulile româneşti. Dar, cu cât îl ţineţi pe Daniel Morar în funcţie mai mult timp, cu atât mai bine va fi”, a spus ambasadorul SUA.

Declarația de joi vine la o zi după ce același ambasador aprecia că mandatele procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, şi procurorului şef al DNA, Daniel Morar, au avut „realizări impresionante” şi încurajează „Guvernul României să se asigure că vor fi aleşi succesori potriviţi pentru a menţine aceleaşi standarde”.

Cooperarea cu procurorii români a fost un alt element -cheie în succesul eforturilor noastre de aplicare a legii. SUA apreciază devotamentul, curajul şi integritatea conducerii şi a angajaţilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi ai direcţiilor specializate din cadrul acestei instituţii, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Direcţia de investigare a infracţiunilor de criminalitate organizată şi terorism. Mandatele procurorului general, Laura Codruţa Kovesi, şi al procurorului-şef al Direcţiei naţionale anticorupţie, Daniel Morar, expiră în 2012, după şase ani de realizări impresionante„, se arată în comunicat.

Traian Băsescu a declarat că îi va cere procurorului general Codruţa Kovesi prelungirea cu şase luni, până la raportul Comisiei Europene din vară, a mandatului procurorului-şef al DNA, Daniel Morar, care expiră peste două luni.