Breaking news

Tudor Ciuhodaru solicită înfiinţarea de centre pentru prevenirea sinuciderilor

Medicii atrag atenţia că, din cauza scăderii nivelului de trai şi a crizei economice, apar din ce în ce mai multe cazuri de sinucidere sau tentativă de sinucidere. Doctorul Tudor Ciuhodaru, deputat USL de Iaşi, solicită înfiinţarea unor centre regionale de prevenţie a suicidului şi terapie a persoanelor aflate în recuperare după tentative de suicid.

depresie-sinucidere-suicidSinuciderile sunt o problemă de sănătate publică subevaluată  în România, cu impact major la nivelul riscurilor şi costurilor sociale”, declară Tudor Ciuhodaru. Acesta explică faptul că este necesară “înfiinţarea unor centre regionale, care să gestioneze  prevenţia şi terapia tentativelor suicidare, astfel încât o situaţie precum cea din Norvegia să nu apară şi în România.” Medicul Tudor Ciuhodaru explică faptul că pacienţii depresivi sau cu tentative de suicid prezintă, uneori, şi alte tulburări mentale, recurgând la acte agresive inclusiv împotriva celorlalţi.

La acest moment, în România nu există posibilitatea prevenţiei unui astfel de gest. După ce sunt mobilizate resurse umane şi materiale forte importante – poliţie, jandarmi, ambulanţă, spitale de urgenţă – pacienţii sunt trimişi pe stradă, fără a le fi tratată depresia. Astfel, pacienţii pot repeta gestul sau pot săvârşi acte anti-sociale de o gravitate deosebită.

Nu există date privind numărul tentativelor suicidare la nivel naţional şi nici politici naţionale referitoare la acest domeniu. De asemenea, măsurile locale sunt ca şi inexistente. Nu există centre care să abordeze integrat pacientul suicidar şi nici măcar  asistenta psihologica la nivel spitalicesc. Nu există posbilitatea asistenţei psihologice şi nici programe de identificare a celor cu risc suicidar. În aceste condiţii, recidiva gestului suicidar este din ce în ce mai frecventă, aceasta având loc într-un interval cuprins între o săptămână şi o lună de la externare.

Suicidul este o problemă de sănatăte publică. Pe statistici naţionale nu putem remarca decât faptul că sinuciderea e principala cauza de moarte violentă, pentru grupa de vârstă 15-34 de ani, depaşind numărul celor decedaţi în accidente rutiere”, arată Tudor Ciuhodaru.

În aceste condiţii voi propune printr-un proiect legislativ înfiinţarea unui centru pilot de toxicologie-suicidologie la Iaşi. Avem experienţa şi expertiza necesare în managementul pacienţilor cu intoxicaţii exogene, atât în scop suicidar, cât şi cele accidentale sau recreaţionale”, mai spune medicul.

valentin.spinu@exclusivnews.ro