Tudor Ciuhodaru argumentează de ce ar trebui să aibă drept de vot adolescenţii: “65 de tineri au luat 10 la BAC”

Tudor Ciuhodaru s-a alăturat slugilor puterii printr-o propunere legislativă halucinantă. Deputatul, intrat recent în tabăra portocaliilor, cere alături de colegi din UNPR şi din PDL ca minorii de 16 şi 17 ani să aibă drept de vot.

Citeşte aici un scenariu despre cum ar decurge alegerile în cadrul cărora adolescenţii ar avea drept de vot. Află şi ce state din lume şi-au asumat riscul să acorde drept de vot minorilor.

Luând în considerare că minorii nu au memoria dezastrului petrecut pe scena politică în ultimii ani şi ştiind că manipularea prin discursuri agresive este mai uşor de exercitat asupra lor, puterea vrea să acorde drept de vot adolescenţilor de 16 ani.

Tudor Ciuhodaru, unul dintre iniţiatorii propunerii, este de părere că minorii au o puternică preocupare pentru fenomenul politic, au discernământul necesar şi sunt suficient de informaţi astfel încât să primească drept de vot.

Întrebat de redactorii exclusivNEWS.ro care sunt factorii imperativi ai vieţii sociale din România care au determinat această propunere, Ciuhodaru a declarat: “Chiar dacă unii nu vor să recunoască, trăim într-o lume în schimbare. Suntem bombardaţi cu informaţii, navigam pe net, conceptele sunt reformulate. Am intalnit maturitate şi judecăţi de valoare la această vârstă, initiaţivă şi dorintă de implicare.”

Principalul argument al deputatului Tudor Ciuhodaru, în favoarea coborârii pragului de vărstă pentru cetăţenii cu drept de vot, face trimitere la rezultatele examenului de Bacalaureat: “Sunt mulţi tineri inteligenţi în această ţară. Sunt cei 65 de tineri care au luat 10 în acest an la Bacalaureat. Sunt sute de olimpici care ne reprezintă în întrega lume. Sunt oamenii care vor să schimbe lumea şi nu li se ofera decât şansa de a lipi afişe. Este normal ca atunci când munceşti şi gândeşti pentru această ţară să poţi vota schimbarea şi să-i alegi pe cei care-ţi legiferează viitorul.

Referitor la faptul că în Uniunea Europeană şi în întreaga lume media de vărstă a persoanelor cu drept de vot este 18 ani, Tudor Ciuhodaru spune: “Adunarea Parlamentară  a Consiliului Europei a adoptat în acest an recomandarea 1826, privind reducerea vârstei de vot la 16 ani. [Veridicitatea informaţiei nu a putut fi verificată până la acest moment – n. r.] Sunt ţări precum Austria, care a admis votul tinerilor de la 16 ani. Este generaţia nouă, în ghiozdanele căreia stă o noua generaţie de politicieni ce poate schimba în bine soarta României.”

Tudor Ciuhodaru consideră că principalele subiecte de agendă publică pe care le vor dezbate partidele politice pentru a capta interesul şi votul adolescenţilor sunt: “Educaţia, piaţa muncii şi siguranţa că se pot realiza în această ţară. Este necesară creşterea încrederii că pot avea ceea ce merită, fără umilinţe, fără clanuri, fără relaţii, ci doar prin ceea ce fac.”

Întrebat dacă ar trebui să primească drept de vot şi consumatori de substanţe etnobotanice din segmentul 16 – 18 ani, care se află în evidenţele poliţiei cu fapte anti-sociale, Tudor Ciuhodaru conchide: “Nu cred că etnobotanicii reprezintă emblema acestei generaţii. Modernizarea acestei ţări începe şi prin tineri.”

 

>