Tu știi cum se calculează ciclul complet de încărcare-descărcare la bateriile pentru panourile solare?

Bateriile sau acumulatorii pentru instalațiile de panouri fotovoltaice sunt componente esențiale ale sistemului de producere a energiei electrice în sistem off-grid și se folosesc, cu precădere, în timpul nopții.

            În ceea ce privește achiziția unei baterii de asemenea tip, unul dintre criteriile importante avute în vedere este cel referitor la numărul maxim de cicluri de încărcare-descărcare pe care le suportă, indicator care condiționează atât prețul de achiziție, cât și durata de viață a acumulatorul. 

Ce reprezintă, de fapt, un ciclu complet de încărcare-descărcare al unui acumulator și cum se calculează el?

Un ciclu reprezintă o încărcare și o descărcare completă a bateriei, de la 100% la 0%, și se realizează într-un anumit interval de timp, care poate varia de la 24 ore la câteva zile! De exemplu, dacă ai încărcat ziua o baterie la 100% și noaptea o descarci până la 50%, după care a doua zi o încarci la loc și apoi o descarci iar la 50%, înseamnă că ai realizat un ciclu complet! O greșeală frecventă pe care o fac mulți e să considere descărcarea unui acumulator până la 25% un ciclu complet, când, în fapt, e doar un sfert de ciclu! Astfel, eroarea în care cad mulți e să pună semnul egal între numărul de cicluri complete de încărcare-descărcare și numărul de zile de viață. După cum vei vedea mai jos, durata de viață a unui acumulator e mult mai îndelungată și diferă în funcție de tehnologia de fabricație, gradul de descărcare, dar și de garanția oferită de producător. 

            Concret, în cazul bateriilor cu tehnologie plumb-acid (AGM sau gel), producătorii oferă o garanție de cca. 300 cicluri pentru o descărcare completă și de aproximativ 850 de cicluri pentru o descărcare de până la 50%. Din acest punct de vedere și energia totală extrasă pe durata de viața a unei baterii diferă extrem de mult. Dacă luăm, spre exemplu, unul dintre acumulatorii pentru panouri solare comercializați de cei de la DBSolar.ro, cu o capacitate de 100 amperi/oră (Ah) și cu tehnologie pe gel, avem următoarele calcule: 

  • 100 Ah x 300 cicluri x 12 volți = 360 kWh extrași la o descărcare profundă (100-0%)
  • 100 Ah x 850 cicluri x 12 volți x 2 = 1.020 kWh extrași la o descărcare de 50%

            În ceea ce privește bateriile pe litiu (LiFePO4), numărul de cicluri complete este mult mai mare și variază de la 1.200 cicluri pentru cicluri complete, până la 5.000 de cicluri la o descărcare de 50%. Exemplificând, pe modelul anterior, avem următoarele calcule: 

  • 100 Ah x 1200 cicluri x 12 volți = 1.440 kWh extrași la o descărcare 100-0%
  • 100 Ah x 5000 cicluri x 12 volți = 6.000 kWh extrași la o descărcare 100-50%

            Concluzionând, durata de viață și energia extrasă dintr-o astfel de baterie sunt direct proporționale cu numărul de cicluri de încărcare-descărcare și gradul până la care se realizează descărcarea. O golire de până în 50% crește durata de viață de aproape trei ori, în cazul bateriilor AGM și gel, respectiv de peste patru ori pentru cele din litiu-ion. Un aspect important pe care trebuie să îl cunoști, în acest context, e faptul că bateriilor pentru panouri solare le displac descărcările profunde, dovadă fiind atât numărul mic de cicluri, cât și cantitatea de energie extrasă din ele. 

Sursa foto: Pixabay.com

>