Breaking news

Tricourile oficiale ale fotbaliștilor de la Euro 2012, conțin substanțe toxice

Biroul european al asociaţiilor pentru protecţia consumatorilor precizează că tricourile oficiale ale echipelor calificate la Euro-2012 conţin substanţe toxice periculoase pentru sănătate.

În urma analizei chimice a tricourilor oficiale de la Euro 2012, s-a constatat că acestea conțin plumb, nichel şi compuşi chimici nocivi.

Tricourile respective sunt scoase la vânzare și pentru fanii fotbalului, care plătesc până la 90 de euro pentru un astfel de articol vestimentar.

După ce au fost analizate nouă tricouri oficiale de la Euro-2012 (n.r. – din 16), s-a stabilit că toate conţin niveluri îngrijorătoare de produse chimice. Plumbul, un metal greu, se regăseşte în şase dintre cele nouă tricouri testate: în cele ale Spaniei, Germaniei, Ucrainei, Rusiei, Italiei şi Franţei. În cazul Spaniei şi Germaniei, nivelul de plumb depăşeşte limita legală pentru produsele destinate copiilor”, a explicat organizaţia europeană.

Fotbaliștii Ronaldo, Van Persie şi coechipierii lor din naţionalele Portugaliei şi Olandei evoluează cu tricouri conţinând nichel.

În ceea ce priveşte echipamentul de joc al Poloniei, ţară co-organizatoare, comercializarea acestuia ar trebui interzisă, deoarece conţine un compus organostanic – folosit pentru a elimina mirosul de transpiraţie – în doze ce depăşesc limitele legale.

Aceşti compuşi chimici pot fi toxici pentru sistemul nervos. Nonilfenolul, care poate perturba sistemul endocrin, iar deversarea lui în apele uzate este interzisă deoarece are un efect nociv asupra mediului înconjurător, a fost descoperit în tricourile echipelor Spaniei şi Italiei.

Campionatul European de Fotbal se va desfășura în Polonia și Ucraina în perioada 8 iunie – 1 iulie 2012.