Breaking news

Tricolorii, cu gândul la un nou titlu european la minifotbal

Reprezentativa de minifotbal a țării noastre va evolua, în această săptămână, într-o companie selectă, în tentativa de a scrie istorie.

Tricolorii pleacă la Chișinău cu gândul să devină pentru a treia oară consecutiv campioni europeni la minifotbal, performanță care ar intra, fără îndoială, în cărțile cu recorduri.

O echipă tânără, în mare măsură înnoită, doar patru dintre componenți participând pentru al treilea an în competiția celor mai tari naționale de pe continent.

Selecționerul Tiberiu Lajos, fost binecunoscut arbitru internațional, a decis să mizeze, anul acesta, pe un lot de jucători care au dovedit la finalele campionatului național, în Cupa și Supercupa României, că sunt în formă și pot să dea totul pe teren.

Sunt tineri din toate colțurile țării, oameni care s-au învoit de la serviciu ca să-și reprezinte cu cinste patria.

“Dincolo de valoarea pe care este evident că o avem, echipa noastră se distinge printr-o voință și decizie care deseori face diferența pe teren”, spune Tibi Lajos.

Antrenorul tricolorilor are dreptate pentru că dacă la Bratislava, în 2010, am jucat în stil brazilian și am învins într-o manieră categorica toate adversarele, anul trecut, la Tulcea, titlul a fost câștigat în maniera “Die Hard”.

Tricolorii, conduși de naționala Cehiei, în finală, cu 3-1 când mai erau trei minute de joc, au continuat să creadă în miracole și ca atare au egalat și au câștigat mai apoi, la penaltiuri.

România se aliniază, anul acesta, alături de alte 15 reprezentative la un turneu final european care se anunță extrem de dificil.

Vor veni naționalele Angliei, Germaniei, Italiei, Croației, Turciei, alături de multe alte țări unde minifotbalul este la el acasă.

“Va fi o misiune grea, dar faptul că jucăm acasă, pentru că la Chișinău este, pentru noi, acasă, ne face să credem că vom dovedi cu atât mai multă ambiție să învingem”, spune Răzvan Burleanu, președintele Federației de Minifotbal din România și, totodată, președinte al Federației Europene de specialitate.

Turneul european de la Chișinău va prilejui o mare sărbătoare, pentru că se joacă pe un teren mobil, instalat în centrul Chișinăului. Dincolo de interesul generat pe plan local, miniEURO Moldova 2012 a atras interesul presei din multe țări care-și vor trimite, alături de sportivi, delegații de jurnaliști și de fotoreporteri.

Campionatul European va debuta vineri dimineață, România fiind colegă de grupă cu Croația, Cipru și Israel. Finala mare se va juca duminică seara, moment care va prilejui și întrunirea festivă a președinților federațiilor naționale prezente la miniEURO Moldova 2012.

Minifotbalul, sport dedicat exclusiv amatorilor este dovada elocventă că românii pot excela în sport chiar și atunci când nu sunt motivați de bani. “Plăcerea de a juca”, sloganul acestui spectaculos sport, spune foarte multe despre ceea ce îi motivează pe cei peste 35.000 de jucători legitimați de minifotbal din România, din rândul cărora cei mai buni 14 vor încerca, peste câteva zile, să repete extraordinarele succese repurtate pe plan european în 2010 și 2011.