Breaking news

Trenurile CFR la un pas de a fi trase pe dreapta din cauza lipsei motorinei

Compania CFR Călători se află într-o situație fără precedent. A organizat două, licitații pentru achiziția de motorină și nicio firmă nu s-a prezentat cu ofertă. Astfel că treenurile riscă să fie trase pe linie moartă.

CFR Călători are nevoie de 20.000 de tone de motorină pentru a putea circula cu locomotivele disesel.

În acest sens a organizat două licitații pentru achiziția de combustibil prin Bursa de Mărfuri.

Însă, ambele sau soldat cu un eșec, prima dată pentru că ar fi cerut motorină albastră ca să oprească furturile iar a doua oară cotația petrolului ar fi scăzut iar prețul cerut era prea mic și neinteresant pentru companiile petroliere.

Drept urmare, CFR  depinde acum din Rezerva de stat. Și acest lucru se paote face prin intermediul Ministerulului Transporturilor. Acesta a pregătit o hotărâre de guvern prin care să împrumute CFR Călători cu 20.000 tone de motorină şi 500 tone de combustibil lichid uşor.

Astfel încât compania să poată asigura transportul de persoane şi pentru a evita creşterea costurilor în această iarnă.

Împrumutul, valabil până la 31 octombrie 2013, vizează motorină pentru motoare diesel şi combustibil lichid uşor, de tip M, pentru centrale termice.

Proiectul prevede ca în cazul nerestituirii împrumutului CFR Călători să suporte, pentru primele 30 de zile, penalităţi de întârziere de 0,25% pe zi din valoarea produselor prevăzute în contract.

Dacă nu se rezolvă rapid criza combustibilului de la CFR, trenurile riscă să rămână blocate în gări, întrucât motorina mai ajunge pentru maxim 10 zile.

>