Breaking news

Trei români şi un italian arestaţi pentru o fraudă de 5 milioane euro la bănci

loading...

Procurorii DIICOT, au ridicat vineri dimineaţă, trei români şi pe un italian, acuzaţi de fraudarea unor bănci din Uniunea Europeană cu suma de 5 milioane de euro.

Cele patru persoane reţinute au fost conduse la audieri la sediul DIICOT, fiind acuzaţi de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi spălare de bani.

„George Petrescu (56 de ani), Tiberiu Ţuţu (26 de ani), Allesio Pierluigi (49 de ani), cetăţean italian, şi Vladimir Cojoc (53 de ani), au constituit un grup infracţional organizat, acţionând transfrontalier, în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale din fraudarea unor unităţi bancare din Uniunea Europeană”, precizează DIICOT.

Membrii grupării identificau bănci din diverse state europene şi utilizând instrumente financiare de plată în care erau consemnate date fictive, le depuneau spre decontare, urmărind încasarea în mod fraudulos a unor sume de bani.

În această modalitate, învinuiţii au fraudat o unitate bancară din România, folosind un bilet la ordin (promissory note) având înscrise date nereale şi dispoziţia de plată a sumei de 5.000.000 de euro în favoarea învinuitului George Petrescu.

Pentru a îngreuna verificările de conformitate, învinuiţii au utilizat date aparţinând unor societăţi comerciale şi financiare din Bulgaria, Ucraina, Mongolia sau Brazilia.

Cei patru au fost depistaţi în flagrant delict, joi,  în timp ce încasau în această manieră suma de 5.000.000 euro.

Procurorii DIICOT au colaborat cu autorităţile judiciare din Bulgaria, Italia şi din Ulaanbaatar, Mongolia.

loading...