Breaking news

Trei români, dați afară din ortodoxie pentru că s-au opus schimbării unui preot din Focșani

loading...

Decizie scandaloasă și fără precedent în istoria modernă a Bisericii Ortodoxe Române. Trei enoriași au fost excomunicați de Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei pentru că s-au revoltat și s-au opus schimbării preotului de la Biserica Sfântul Andrei din Focșani.

georgica vatra - preotÎn anul 2015, dacă te revolți ca enoriaș și contești decizia Înaltelor Fețe Bisericești din Ortodoxia Română, ești dat afară din ortodoxie și amenințat că vei fi îngropat fără popă.

Enoriaşii bisericii „Sf. Andrei” din Focşani se află într-un scandal monstru cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei încă din luna septembrie 2014.

Tot scandalul a pornit după ce Episcopia l-a amenințat pe preotul paroh Giorgică Vatră, care slujeşte de 16 ani în această biserică ridicată chiar de el cu sprijinul enoriașilor din localitate, cu mutarea în altă parohie.

Preotul Vatră a fost pedepsit pentru că soţia sa deţinea în Focşani un magazin cu obiecte religioase, lucru interzis de legile bisericeşti. Deși a închis magazinul la solicitarea Bisericii, preotul tot nu a scăpat de sancțiune.

Și pentru că enoriaşii bisericii la care slujea preotul, au organizat proteste prin care „afuriseau” Arhiepiscopia şi pe Episcopul Ciprian, trei dintre aceștia au fost dați afară din ortodoxie.

Consiliul Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei a hotărât în şedinţa din data de 7 mai 2015, excomunicarea şi canonisirea din Biserica Ortodoxă a 11 enoriaşi din parohia „Sf. Andrei din Focşani.

Enoriaşii Nela Panaite, Elena Daniela Baneş şi Romică Gavrilă, consideraţi „capul răzvrătiţilor”, au fost excomunicaţi, adică excluşi din Biserica Ortodoxă, iar alţi opt au fost canonisiţi, respectiv opriţi de la Sfânta Împărtăşanie.

„Sancţiunea a fost propusă de Consistoriul Eparhial, în urma studierii dosarului cauzei respective şi aprobată de Permanenţa Consiliului Eparhial din 7 mai 2015, motivată de declaraţiile pe care le-au făcut, verbal şi în scris, prin care aceştia dovedesc faptul că sunt o reală ameninţare pentru unitatea Bisericii”, se arată în comunicarea făcută de Arhiepiscopie către enoriaşi.

Potrivit unor surse bisericeşti, această măsură nu a mai fost luată în BOR de câteva sute de ani, fiind specifică primelor secole de creştinism.

Excomunicarea este cea mai grea pedeapsă pentru un creştin și înseamnă că celui vizat i se anulează botezul în creştinism şi, automat, i se opreşte dreptul la mântuire.

Astfel că Nelei Panaite, lui Romeo Gavrilă şi Elenei Daniel Baneş li s-a retras dreptul de a fi creştini, o pedeapsă extreme de gravă după canoanele bisericeşti, care se aplică de obicei doar ereticilor.

Din punct de vedere teologic, un excomunicat se află pe o treaptă inferioară chiar şi păgânilor, deoarece se consideră că primul a făcut în cunoştinţă de cauză rău bisericii creştine.

Ei ar mai putea reveni în rândurile Bisericii doar dacă i-ar cere iertare arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei şi dacă acesta ar accepta.

„Dânşii au fost excluşi din biserica ortodoxă, ceea ce înseamnă că nu vor mai beneficia de asistenţă religioasă în nici o biserică. Sigur, este greu de monitorizat acest lucru în alte eparhii, dar este o problemă de conştiinţă a fiecăruia. Pot fi reprimiţi în momentul în care vor face pocăinţă publică, să recunoască în faţa comunităţii din parohie faptul că au greşit, că atitudinea lor a fost una de dezbinare. Decizia a fost luată de consiliul eparhial, în frunte cu Înaltpreasfinţitul Ciprian. Nu se întâmplă des astfel de lucruri, este un caz excepţional şi măsurile au fost luate pe fondul problemelor de la biserică”, a declarat Dragoş Olteanu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei.

Culmea ironiei face ca preotul pentru care enoriașii au protestat și au riscat excluderea din biserică, să se dezică de aceștia.

„Vă rog a-mi aproba cererea de transfer la o altă parohie. Solicit aceasta din dorinţa de a-mi păstra liniştea sufletească, dar şi preoţia, mai ales că unii dintre enoriaşi au adus şi menţin starea de tulburare în rândul parohiei Sf. Apostol Andrei, cu toate că, în particular, cu cei mai vocali dintre ei am avut discuţii şi i-am rugat să se liniştească. Mai ales că au ieşit din cuvântul meu. Cu fiască supunere, dau această cerere fără să fi fost constrâns de cineva, bazat doar pe cele motivate mai sus”, a scris Georgică Vatră într-o cerere trimisă Arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei încă din martie 2015.

În prezent, parohul, plecat la mănăstirea Bordeasca Veche, pentru a-şi menţine liniştea sufletească şi preoţia.

loading...
English English French French Italian Italian Romanian Romanian
>