Trecerea de la ochelari la lentile. Cum ne înscriem în programul “Prima pereche de lentile de contact” lansat de Videt.ro
Numărul românilor care utilizează lentile de contact este cel mai scăzut din Europa. Doar 1% dintre cei cu probleme de vedere poartă lentile, comparat cu media europeană de 7%, conform opticii medicale Videt.ro.
Lipsa familiarizării cu acest produs l-a care s-a adăugat în timp dezinformarea privind pașii corecți de aplicare și de curățare a lentilelor a dus la creșterea scepticismului în rândul multor români. Știrile cu conținut șocant au reușit să inducă în eroare pe mulți care au renunțat la orice încercare de a testa lentilele.
În lupta de a destigmatiza lentilele de contact și din dorința de a-i ajuta pe cei cu ochelari să le încerce și să le poarte sănătos, în luna Septembrie optica medicală Videt.ro dă drumul programului “Prima pereche de lentile de contact”.
Oftalmologii Videt vor oferi workshop-uri individuale gratuite, pe bază de înscriere, pentru cei care doresc să-și depășească frica de lentile și să învețe rutina corectă a acestora. Pe perioada acestei săptămâni, optica dorește să informeze despre despre opțiunile existente și să crească numărul de noi purtători de lentile.
În România, procentul purtătorilor de ochelari care aleg varianta lentilelor de contact este printre cele mai mici din Europa – doar 1% poarta lentile, conform Videt.ro, comparat cu media de 6-7% din Europa.
“Familiarizarea românilor cu produsul s-a realizat în special prin segmentul tânăr care este dispus să testeze și să descopere beneficiile lentilelor de contact. Pentru că necesită o atenție specială, dacă ne referim la igienă, comparativ cu ochelarii, dorim să pregătim utilizatorii să aleagă lentilele potrivite nevoilor lor și să păstreze rutina corectă.”, transmite Alexandru Alecu, managerul Videt.
Rămâne să descoperim principalele piedici, printre care lipsa informării din surse specializate, pe care le întâmpină purtătorii de ochelari atunci când vor să achiziționeze primele lentile de contact și ce soluții există atunci când se amână probarea primei perechi. Mai mult, vom afla ce beneficii aduc lentilele de contact atunci când sunt îngrijite și păstrate conform sfaturilor medicilor oftalmologi.
În calea probării primei perechi de lentile: mit sau realitate?
Mulți purtători de ochelari consideră lentilele de contact periculoase. În spatele acestei concluzii se află unele motive reale, dar și mituri. Printre acestea, cele mai des întâlnite sunt experiențele neplăcute din trecut, știrile și testimonialele traumatizante despre ce se întâmplă dacă purtăm lentile de contact, rețeta oftalmologică greu de descifrat atunci când vrem să comandăm lentile, frica de sindromul ochilor uscați – și lista poate continua.
Cum separăm realitatea de ficțiune? Medicului oftalmolog Cristina Ciucă ne ghidează în identificarea și deosebirea celor două și îi încurajează pe cei care vor să probeze pentru prima oară o pereche de lentile să facă acest lucru asistați de un specialist.
1. O primă experiență nefavorabilă
Situațiile neplăcute cu care se confruntă noii utilizatori de lentile sunt variate și diferă la fiecare în parte.
Unii purtători de ochelari au probat prima pereche de lentile de contact acum mult timp, iar disconfortul produs a întrerupt orice încercare de a găsi perechea potrivită pentru ochii lor. Astăzi există opțiuni pentru toate tipurile de ochi datorită evoluției din tehnologia producției de lentile de contact.
“Cele mai comune situații în care purtătorii de ochelari susțin că probarea lentilelor a fost un eșec sunt atunci când neglijează igiena corectă a lentilelor, aceasta fiind mai elaborată decât atunci când porți ochelari. De asemenea, este posibil ca aceștia să nu fi comandat lentilele potrivite, iar acest lucru apare atunci când nu solicită sfatul medicului specialist.”, ne transmite dna. doctor Cristina Ciucă.
Una din cele mai întâlnite situații, cu precădere în rândul populației tinere, este achiziționarea lentilelor fără prescripția specială pentru lentile de contact. Atunci când face trecerea la lentile, purtătorul de ochelari necesită un nou consult oftalmologic și o rețetă pentru lentile care conține noi parametrii, precum raza de curbură și diametrul lentilei de contact. Nerespectarea acestui pas va afecta sănătatea ochilor și va crea disconfortul care îi va ține departe pe utilizatorii de ochelari.
Mai este și situația celor care au mers la consultația oftalmologică, au cumpărat produsul corect, dar cand au ajuns acasa și le-au încercat, nu au reușit să pună lentila conform pașilor corecți sau nu au reușit să le scoată ușor și fără să rănească suprafața oculară.
Prin workshopul individual gratuit oferit de optica Videt, participanții vor învăța pas cu pas întreaga rutină și se vor obișnui cu întreg procesul în prezența unui oftalmolog. Depozitarea corectă, folosirea soluțiilor de curățare și răbdarea necesară în executarea pașilor din igiena lentilelor trebuie respectate cu strictețe altfel utilizatorul lentilelor se va declara nemulțumit de experiență.
2. Impactul știrilor cu conținut traumatizant
Vehiculează tot felul de articole cu titluri “Lentilele tale de contact se vor pierde în spatele ochiului”, “Pericolul lentilelor care se lipesc definitiv de ochi”, “Medicii au găsit în ochiul unei femei o lentila de contact care stătea acolo de 30 de ani” sau altele asemănătoare.
În primul rând, trebuie știut că membrana subțire numită conjunctivă acoperă albul ochiului și se conectează la interiorul pleoapelor, ceea ce face imposibil ca o lentilă de contact să se piardă în spatele ochiului.
Mai mult, deși este adevărat că o lentilă de contact moale se poate lipi de suprafața ochiului dacă se usucă, umidificarea produsului aplicând soluție salină sterilă sau o soluție multifuncțională pentru lentile de contact o va face să se miște din nou.
“Dezinformarea sau informarea parțială duc la concluzii eronate pe care trebuie să le confirmăm sau infirmăm în prezența unui medic oftalmolog specialist.”, recomandă doctorul Cristina Ciucă, medic oftalmolog Videt.
3. Noua rețetă pentru lentile
Mulți renunță în procesul de a găsi și a comanda lentile de contact din varii motive, printre acestea fiind dificultatea ridicată în descifrarea prescripției care lăsa impresia unei serii complicate de abrevieri și numere, dar și indisponibilitatea lentilelor căutate în stocurile producătorilor.
“Ochelarii stau la câțiva milimetri de suprafața frontală a ochiului, în timp ce lentilele de contact se vor așeza direct pe suprafața ochiului. Acest lucru indică diferența dintre parametrii notați pe rețeta ochelarilor fața de cei specifici lentilelor de contact”, clarifică medicul oftalmolog Ciucă.
Datorită progreselor înregistrate în tehnologia producerii lentilelor de contact din ultimii ani, aproape toată lumea poate purta lentile de contact. De exemplu, există atât lentile de contact bifocale pentru persoanele cu presbiopie, cât și lentile de contact moi, rigide și hibride care corecteaza astigmatismul. Ce trebuie reținut este că tehnologia actuală permite fabricarea lentilelor de contact care pot corecta chiar și cele mai complicate dioptrii.
4. Manifestarea ochilor uscați
Un alt motiv pentru care purtătorii de ochelari mețin distanța de lentile de contact este sindromul ochiului uscat. Spre deosebire de ochelari, lentilele de contact pot împiedica oxigenul sa ajunga la ochi.
“Cei care aplică pentru prima oară lentilele de contact trebuie să se asigure că respectă durata recomandată și poartă cu ei un flacon de soluție salină pentru a-și umezi suprafața oculară în cazul în care expermentează ceea ce este numit sindromul ochiului uscat. Dacă senzația de neplăcere continuă, cel mai bine este să revină în cabinetul doctorului oftalmolog pentru a găsi lentilele potrivite pentru ochii lor.”, recomanda doctorul Ciucă.
În urma dezvoltării noilor tehnologii, unul dintre cele mai vândute tipuri de lentile de contact sunt cele din silicon-hidrogel. Acest tip de lentile de contact lasă de cinci ori mai mult oxigen să treacă prin ele comparativ cu cele din polimetilmetacrilat.
Astfel, acestea combat apariția ochilor uscați și pot fi o opțiune excelentă pentru cei care vor să se asigure că ochii respiră corespunzător.
Indiferent de reținerea pe care o are, viitorul purtător de lentile trebuie să consulte sfatul medicului oftalmolog și să învețe exact care este rutina corectă care îl va feri de posibilele situațiile neplăcute.
Prin simpla înscriere și participare la workshop-urile individuale cu doctorul oftalmolog Videt, situațiile neplăcute vor fi prevenite și alte cazuri, rezolvate. Acest program este deschis tuturor celor interesați de sănătatea ochilor lor și de purtarea fără griji a lentilelor de contact.
Primul pas spre lentile: ce avantaje există?
Alegerea lentilelor de contact diferă între utilizatori: unii sunt implicați în activități sportive și nu vor să aibă grija ochelarilor sau curățarea continuă a acestora, alții sunt preocupați să aibă vederea periferică și să nu întâmpine obstacole atunci când conduc, dar cei mai mulți vor să renunțe la ochelari pentru factorul estetic, acest motiv fiind cel mai întâlnit în cazul celor care optează pentru lentile. În timp ce, desigur, prezintă și câteva riscuri, o mulțime de oameni se descurcă favorabil cu lentilele de contact în locul ochelarilor de vedere.
Iată câteva motive:
1. Nu se sparg
Cu toate că putem deteriora lentilele de contact atunci când le zgariem în cadrul unei rutine neglijente sau hotărâm să le aruncăm, acestea nu sunt la fel de fragile precum ochelarii. Constanta preocupare cu privire la ochelari și protejarea acestora de orice impact neprevăzut creează neplăceri și un stres continuu de care putem scăpa atunci când optăm pentru lentile.
2. Nu se aburesc
Trecerea bruscă într-o încăpere încălzită sau într-un spațiu unde diferența de temperatura este semnificativă duce la aburirea ochelarilor de vedere. Acest lucru nu poate fi spus și în cazul lentilelor de contact unde purtătorii sunt feriți de acest disconfort.
3. Oferă vedere periferică clară
Prin aplicarea direct pe ochi a lentilelor de contact, utilizatorii vor avea avantajul unui câmp vizual extins la maximum. Astfel, în comparație cu ochelarii, care oferă o vedere periferică slabă, lentilele de contact clarifica problema câmpului vizual restrâns.
4. Sunt potrivite pentru activități sportive
În antrenamente, dar și în competiții importante lentilele de contact sunt alegerea celor mai mulți sportivi. De asemenea, pentru o mai mare ușurință atunci când ne aflăm în mișcare, lentilele pot fi alese atunci când mergem la sală.
5. Sunt bune pentru șoferi
Problema reflexiei luminii nu apare atunci când alegem să purtăm lentile de contact. Acest avantaj îi ajută în special pe șoferi atunci când conduc pe timp de noapte și se întâmplă să li se reflecte un far puternic din sensul opus, iar ei trebuie să continue în siguranță traseul.
6. Sunt invizibile
Look-ul și aspectul fizic sunt un factor important în linia de muncă a multor purtători de ochelari. Ei pot alege cu încredere lentilele de contact și nimeni nu le va putea observa, acestea fiind un dispozitiv medical discret și cu aspect natural.
7. Sunt prietenoase tenului sensibil
Atunci când ne luptăm cu un ten sensibil, lentilele de contact sunt soluția potrivită. Mai mult, rama ochelarilor nu va mai provoacă zone roșii sau iritații care pot duce la apariția unor semne inestetice.
Oricare este motivul pentru care nu ne dorim sau nu putem purta ochelari de vedere, lentilele de contact pot fi soluția potrivită.
Programul cu workshop-uri individuale din Septembrie
Cum se va desfășura workshop-ul?
Alături de doctorul oftalmolog al opticii Videt, cei care se vor înscrie la workshop-ul individual vor testa gratuit lentile de contact și le vor putea alege pe cele cu care se simt cel mai bine, în funcție de tipul și durata de purtare, dar cel mai important, în funcție de sfatul medicului Videt.
“Pașii sunt următorii: consultația, prescrierea dioptriilor și recomandarea lentilelor de contact conform dioptriilor și nevoii de corecție specifice, urmate de un workshop individual unde vom învăța cum se aplică lentilele, cum se îndepărtează, cum se întrețin și toate informațiile necesare. În cazul în care după workshop întâmpină dificultăți, clientul poate reveni în showroom ori de cate ori are nevoie.” , transmite doctor Cristina Ciucă.
Participanții vor beneficia de toate informațiile necesare pentru realizarea corectă a pașilor din rutina lentilelor de contact și vor primi gratuit mai multe perechi de lentile din partea opticii.
Prin acest program, Videt oferă acces gratuit la testarea acestui produs. În acest fel, cei interesați se pot obișnui cu lentilele fără presiunea achiziției.
Cât timp îmi va lua să mă acomodez?
“Când treceți la lentile, trebuie să știți că vor exista și încercări nereușite. Probabil va trebui să testați mai multe mărci de lentile de contact până le veți găsi pe cele care funcționează. Nu vă dați bătuți pentru că sigur există și perechea cea mai potrivită pentru ochii dvs.”, ne reamintește medicul oftalmolog Cristina Ciucă.
Tranziția de la ochelarii de vedere la lentile de contact diferă în funcție de pacient. Păstrarea rutinei și a igienei corecte va ușura trecerea, iar perioada de acomodare diferă de la persoană la persoană. Și anume: de la 10 minute la 2 saptamani. Nu există un pattern, ci pur și simplu depinde de fiecare persoana.
Pentru ca trecerea de la ochelari la lentile să fie informată și experiența primei perechi de lentile să fie ca la carte, programul “Prima pereche de lentile de contact” se desfășoară din Septembrie până la începutul lunii Octombrie în showroom-ul din Dorobanți și toți doritorii sunt așteptați să se înscrie la workshopul individual pe site-ul celor de la Videt.