Breaking news

Travertinul in amenajari

Travertinul este o roca calcaroasa, care se formeaza la gurile de varsare ale izvoarelor cu apa dulce. Aceasta este o piatra naturala care este la mare cautare atunci cand vine vorba de amenajari interioare si exterioare, atat in Occident, cat si in Romania.

Avand calcar in componenta sa, suprafata travertinului este poroasa, ceea ce il face usor de lustruit si de taiat. Astfel, acesta poate fi utilizat la realizarea de pardoseli, blaturi, glafuri sau chiar obiecte decorative. De asemenea, cu ajutorul travertinul se pot placa fatadele si peretii interiori si se pot pava curtile sau chiar aleile din parcuri.

Atat proprietatile, cat si calitatile acestuia depind de la un producator de travertin la altul, astfel ca trebuie sa fii foarte atent de unde cumperi acest tip de material atunci cand vrei sa iti amenajezi locuinta. Pentru a te asigura ca faci alegerea potrivita, este indicat sa studiezi foarte bine piata inainte de a lua aceasta decizie .

In ceea ce priveste avantajele acestui material, aspectul aparte, cat si diversitatea de nuante ce se afla in structura acestuia, sunt doua din principalele lucruri care il recomanda. In cea mai mare parte, travertinul se regaseste in nuante de bej, insa acesta poate fi chiar roz sau maro.

Tipuri de travertin

Travertinul se imparte in doua mari categorii, si anume travertine compacte si travertine spongioase poroase.

Travertinele compacte sunt dense si stratificate în bancuri groase sau in lamine subtiri, milimetrice. Se presupune ca stratificarea se datoreaza depunerii sezoniere, in ideea in care vara s-au depus benzile mai groase si deschise la culoare, iar iarna benzile subtiri și închise la culoare. Aceste travertine se mai cunosc si sub denumirile de onyxul pesterilor sau marmura onyx.

Travertinele spongioase poroase sunt denumite si „tufuri calcaroase” si sunt albe si usoare. Acestea s-au format prin depunerea biochimica provocata de activitatea organismelor acvatice, in special a algelor albastre, care au retinut CO2 si au provocat precipitarea carbonatilor.

Utilizare

Utilitatea travertinului a fost apreciata inca din cele mai vechi timpuri, datorita calitatilor sale precum, rezistenta mecanica, modul de taiere si de slefuire si durata de viata. Faptul ca se poate modela usor, face ca acesta sa fie utilizat foarte des pentru realizarea de obiecte de decor interior, dar si de exterior. De asemenea, travertinul se poate folosi si la decorarea piscinelor sau la pavarea aleilor din spatiile publice sau private.

In ceea ce priveste amenajarea locuintelor, travertinul se poate integra perfect si in designuri moderne, cat si in decoruri clasice sau chiar traditionale. Aceest lucru face ca travertinul sa fie o alegere tot mai intalnita a designerilor de interior, dar si a arhitectilor.

Cum se intretine travertinul?

Fiind o roca calcaroasa, travertinul are nevoie de o intretinere speciala. El are o structura poroasa, fapt care duce la necesitatea sigilarii pentru a fi protejat de pete, zgarieturi si alte abrazari. Daca te gandesti sa folosesti travertinul in bucatarie, evita contactul cu lichide acide, cum ar fi sucurile acidulate, otetul, vinul sau solutii de curatare care au un pH scazut. De asemenea, este de recomandat ca in cazul in care vrei sa folosesti travertin pentru blatul din bucatarie, sa eviti taierea diferitelor alimente direct pe acesta, deoarece se poate zgaria foarte usor. In schimb, poti folosi un suport special pentru gatit sau un tocator.

Pentru a avea un luciu mai intens, travertinul poate fi slefuit cu succes, obtinandu-se astfel un aspect inedit. Travertinul se poate achizitiona de la depozite de piatra naturala, acestea oferind de cele mai multe ori montaj si mentenanta. In ceea ce priveste montarea acestuia, el se poate fixa fie cu adezivi, fie utilizand o sapa speciala.

Surse foto: GregoryButler