Breaking news

Tratamentul otitei la câini și pisici

Sezonul rece aduce cu el și noi probleme de sănătate la animalele de companie. Printre afecțiunile des întâlnite în acest sezon se numără și otita la câini și pisici.

otita.caineOtita reprezintă infalmația conductului auditiv extern  al urechii și poate apărea la orice animal, însă unele rase de câini sunt mai predispuse la această boala. Printre aceștia aminitim câinii cu urechi căzute precum cei din rasa Cocker, Setter, câinii cu păr abundent în urechi cum este Bichon-ul, sau câinii din rasa Shar-pei, ce au canalul auditiv strâmt din naștere.

Printre cauzele ce pot duce la apariția otitei amintim, dezechilibrele hormonale,  substanțele străine, ca samponul, medicamente inadecvate, apa intrată în canalul auditiv în timpul unei băi, un corp străin precum și curentii de aer la care animalul este expus. Toate aceste cauze creează premisele unei inflamații la nivelul urechii și dă posibilitatea bacteriilor virusurilor, paraziților și miceților să se dezvolte la nivelul urechii și să complice tabloul clinic și patologic al otitei.

Prinicpalele simptome pe care le poate observa proprietarul la animalul de companie sunt scărpinatul în jurul urechii și faptul că animalul scutură mai tot timpul din cap și chiar se freacă cu urechea de sol.

La aceste simptome se adaugă mirosul urât al urechii, sensibilitate crescută în zona urechii și faptul că animalul este neliniștit mai tot timpul.

Dacă observați aceste simptome la câinele sau pisica dumneavoastră, o vizită la medicul veterinar este imperios necesară.

Tratamentul otitei  constă în aplicarea unei terapii generale cu un antialergic care să împiedice scărpinatul, un calmat și un antibiotic cu spectru larg. Local se va aplica o soluție otică cu triplă acțiune, antibacteriană, antiparazitară și antifungică, nu înainte însă de a curăța urechea cu o soluție otică.

Tratamentul local durează în medie 7 zilei și poate fi efectuat și de către propietarul animalului, după ce în pralabil a fost început de medical veterinar la cabinet. Cele mai des utilizate medicamente locale în tratamentul otitelor la câini și pisici sunt: Mitex, Surolan, Dexogen, Gentocin otic, Iver mite,  iar ca și soluție de curățat urechile Otto Cleans.

Afecțiunea poate fi prezentă la una sau ambele urechi iar dacă nu este tratată la timp otitia se poate croniciza creând probleme de dezechilibru și chiar poate afecta auzul animalului.

Dr. Sebastian Popescu

vet

>