Breaking news

Tratamentul câinelui cu babesioză

Babesioza este o parazitoză  des întâlnită la câine mai ales în sezonul de activitate al căpuşelor.

caineContaminarea câinelui se realizează prin intermediul  căpuşelor Ixodidae. Odată pătruns în corpul câinelui babesia se fixează pe celulele roşii din sânge, se multiplică, secretă diferite toxine metabolice, producând distrugerea  hematiilor, ceea ce conduce la anemie severă.  De asemenea se constată şi spleno- şi/sau hepatomegalie, creşterea tensiunii arteriale, însoţită de vasodilataţie şi tahicardie.

Dacă infestarea organismului animal cu babesia este masivă, se pot înregistra şi edeme perivasculare, leziuni grave în encefal, cu manifestări nervoase, disfuncţii hepatice şi renale – icter, albuminurie, sau necroze şi degenerări în organele afectate.

Un organism trecut prin boală poate dobândi o imunitate activă, care se poate realiza şi în urma administrării unui vaccin, imunitate ce poate dura câteva luni până la câţiva ani. Însă nu puţine au fost cazurile când un câine vindecat de babesioză a refăcut boala la câteva luni tot datorită parazitării cu căpuşe.

Primele semne de boală apar la 7-14 zile de la infestarea cu babesia. Principalele simptome ce apar la câine sunt:  apatie, febră, anorexie, icter, anemie, posibile tulburări respiratorii şi nervoase, fotofobie cu posibile hemoragii retiniene. În forma acută a bolii, moartea se poate produce la 5-10 zile de la îmbolnăvire. În faza cronică se înregistrează anemie, slăbire accentuată, inapetenţă şi probleme de deplasare.

În România diagnosticul se stabileşte în urma examenului frotiului de sânge dar şi coroborat cu datele epidemiologice şi cu simptomatologia.

Fără un tratament specific şi la timp, şansele de supravieţuire ale animalului bolnav de babesioză, sunt minime. Tratamentul babesiozei presupune administratea de Berenil, Imidocarb sau Acaprin. Tratamentul medicamentos se asociază cu un regim dietetic şi condiţii bune de igienă şi confort termic.

Pentru a preveni apariţia acestei boli la câine este bine să efectuaţi deparazitarea externă a câinelui, în sezonul cald, cu soluţii de deparazitare externă.

Dr. Sebastian Popescu

vet