Breaking news

Tratamente inovatoare cu celule stem mezenchimale pentru boala ficatului gras

Boala hepatică este responsabilă pentru 2 milioane de decese pe an, aproximativ 4% din toate decesele (1 din 25 de decese la nivel mondial), iar decesele sunt atribuite în principal complicațiilor cirozei și carcinomului hepatocelular, ciroza fiind asociată cel mai frecvent cu hepatita virală și boala hepatică grasă alcoolică(ALD) și non-alcoolică (NAFLD).

Epidemiologia bolii hepatice asociate alcoolului se schimbă din cauza prevalenței în creștere a obezității și a consumului crescut de alcool. Ratele de deces standardizate pe vârstă pentru ciroza asociată cu boala ficatului gras au crescut între 2012 și 2017, în timp ce ratele de deces standardizate pe vârstă pentru ciroza de alte etiologii au scăzut. Deși cele două boli afectează ficatul prin ficat gras/steatoza, steatohepatita, fibroza, ciroza și carcinom hepatocelular, cele două boli sunt diferite în multe moduri, inclusiv factori de risc, mecanisme de lipotoxicitate, microbiomul intestinal, disfuncția mitocondrială și alte căi patogene.

Atât NAFLD, cât și ALD, ca boli hepatice cronice obișnuite, pot evolua în cele din urmă către boală hepatică în stadiu terminal, pentru care transplantul de ficat rămâne singurul tratament eficient, dar este limitat de lipsa de organe donatoare, imunosupresia pe tot parcursul vieții și tratamentul costisitor. În prezent, terapiile celulare au fost investigate ca un nou tratament alternativ pentru steatoza cronică și bolile inflamatorii și fibrotice ale ficatului. Există o nevoie urgentă de a îmbunătăți în mod continuu înțelegerea mecanismelor bolilor de ficat și de a dezvolta noi strategii terapeutice. Celulele stem mezenchimale (MSC) s-au arătat promițătoare ca o potențială strategie terapeutică în studiile terapeutice.

Boala hepatică grasă alcoolică și non-alcoolică au factori declanșatori diferiți și mecanismele lor specifice de progresie a bolii sunt diferite, dar ambele implică procese ale bolii, cum ar fi steatoza hepatocelulară și fibroza potențială, ciroza și chiar carcinomul hepatocelular. Celulele stem mezenchimale au efecte reglatoare metabolice, anti-apoptotice, antioxidante și imunomodulatoare care, împreună, promovează repararea leziunilor hepatice și recuperarea funcțională și au demonstrat rezultate pozitive în studiile preclinice.

Celulele stem mezenchimale – o abordare terapeutică promițătoare pentru boala hepatică grasă non-alcoolică și boala hepatică asociată alcoolului

În studiul său, Jiang și colab., se concentrează pe avantajele și limitările celulelor stem mezenchimale și derivaților lor ca terapii pentru NAFLD și ALD. Acestea detaliază modul în care MSC-urile atenuează progresia NAFLD prin modularea căilor moleculare implicate în metabolismul glucolipidului, inflamație, stresul oxidativ, stresul reticulului endoplasmatic și fibroza. Pe baza progreselor recente, aduce în discuție terapia cu celule stem ca strategie terapeutică pentru bolile ficatului gras, oferind informații utile pentru aplicarea lor clinică.

Celulele stem mezenchimale sunt o abordare terapeutică promițătoare pentru boala hepatică grasă non-alcoolică și boala hepatică asociată alcoolului. Celulele stem mezenchimale, care provin din diverse surse și au o imunogenitate scăzută, pot atenua progresia bolii prin modularea căilor moleculare cheie, cum ar fi metabolismul glicolipidelor, inflamația, stresul oxidativ și fibroza. În plus, derivații din celule stem sunt, de asemenea, considerați o strategie terapeutică datorită capacității lor de a păstra unele dintre efectele benefice ale acestui tip de celule, reducând în același timp riscurile inerente terapiei celulare. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a sublinia rolul lor mecanic important în repararea leziunilor hepatice.” explică Conf. Dr. Filimon Nicoleta, biolog MedLife Stem Cells Bank (www.stemcellsbank.ro).

Rafinarea protocoalelor pentru aplicarea clinică a MSC-urilor sub condiția prealabilă a unei înțelegeri bine definite poate permite utilizarea tuturor beneficiilor celulelor stem în tratamentul bolilor hepatice pentru a îmbunătăți reparabilitatea ficatului și pentru a oferi noi speranțe pentru tratamentul bolii hepatice grase non-alcoolice și a bolii hepatice asociate alcoolului.

Celulele stem mezenchimale (MSC) pot fi derivate dintr-o gamă largă de țesuturi biologice, inclusiv măduva osoasă, țesutul adipos, cordonul ombilical și placentă și au o gamă largă de capacități proliferative și proprietăți biologice pluripotente. Ele sunt promițătoare pentru aplicații terapeutice datorită accesibilității și proliferării lor ușoare în cultură, stabilității genetice, imunogenității scăzute și proprietăților terapeutice în repararea țesuturilor și imunomodulare. Tratamentul cu celule stem mezenchimale pentru boala ficatului gras oferă hepatoprotecție, modulează procesele inflamatorii și angiogeneza și poate aduce beneficii bolii hepatice prin restabilirea funcției hepatice și reducerea inflamației și fibrozei. Mai mult, numeroase studii preclinice au demonstrat că veziculele extracelulare eliberate de celule stem au un potențial considerabil în tratamentul bolilor hepatice. Cercetarea realizată de Jiang și colab. oferă perspective valoroase asupra progreselor în studiul terapiei cu celule stem mezenchimale pentru ameliorarea bolilor hepatice. Înțelegerea în detaliu și rafinarea protocoalelor pentru aplicarea clinică a terapiei cu celule stem mezenchimale poate oferi noi speranțe pentru tratamentul bolii hepatice grase alcoolică și non-alcoolică.

În luna martie mămicile sunt sărbătorite cu reduceri speciale și premii exclusive la Stem Cells Bank. Înscrie-te acum în campanie: www.stemcellsbank.ro/campanie-martie și beneficiezi de: reduceri exclusive la pachetele de recoltare si stocare celule stem, înscrierea garantată la tombolă unde poti câstiga un fotoliu de alăptare CALM.me, din partea ONINO, un plus perfect pentru camera copilului și un eBook cu sfaturi despre naşterea şi îngrijirea bebelușului

Recoltarea celulelor stem la nastere este o forma de grija pe care le-o porti pe viata copiiior tai. Serviciile Stem Cells Bank vin cu garantia MedLife, liderul pietei de servicii medicale private din Romania. Astfel, ai siguranta ca celulele stem ale copilului tau sunt recoltate si stocate la cele mai inalte standarde de calitate. MedLife Stem Cells Bank este singura banca de celule stem din Romania care foloseste cea mai avansata tehnologie disponibila in lume (Biosafe Sepax 2). Procesarea este automata, recuperarea celulara este maxima (99,78%) fara a fi nevoie de interventii (si posibile erori) umane.