Breaking news

Tratament inovativ pentru ambliopie la copii. Unde îți poți duce copilul la terapie dacă a fost diagnosticat cu ambliopie

loading...

Diagnosticul de ambliopie vine ca o lovitură pentru orice părinte. Ambliopia sau boala ochiului leneș este o afecțiune oftalmologică ce nu are simptome de care să îți dai seama foarte ușor.

În cele mai multe cazuri, ambliopia apare în copilărie și atunci copilul nu realizează problema sa de vedere, ci pur și simplu se adaptează la această condiție. Boala ochiului leneș poate fi diagnosticată doar în cazul unui consult oftalmologic.

Metode de tratament pentru ambliopie la copii

Odată depistată, ambliopia poate fi tratată eficient. Metoda clasică de tratament este obturarea ochiului sănătos pentru stimularea ochiului ambliop. Această metodă presupune aplicarea unui patch pe ochi și purtarea acestuia câteva ore pe zi.

O altă metodă este terapia vizuală, ce include mai multe tehnici. instrumente și exerciții ortoptice și pleoptice prin care este stimulat ochiul leneș.

Dar cea mai inovativă metodă este terapia vizuală computerizată și anume: exerciții pe calculator sub forma unor jocuri pentru copii.

Care sunt pașii înainte de a începe terapia vizuală computerizată

Înainte de a urma terapia vizuală computerizată, se efectuează un șir de investigații complexe, în urma cărora se stabilește dacă micuțul poate începe ședințele de terapie.

Care sunt investigațiile ce trebuie efectuate înainte de aplicarea protocolului de tratament pentru ambliopie la copii:

 • anamneza (istoricul medical și heredocolateral al pacientului)
 • examenul clinic
 • determinarea acuității vizuale
 • refractometrie
 • cicloplegie – administrarea picăturilor pentru dilatarea pupilelor
 • examinarea fundului de ochi
 • măsurarea tensiunii intraoculare
 • testarea vederii binoculare
 • examinarea vederii stereoscopice
 • testarea motilității oculare
 • măsurarea acomodației

În funcție de rezultatele investigațiilor, medicul oftalmolog stabilește un protocol de terapie vizuală la clinică și ulterior – protocolul de tratament la domiciliu. Parametrii din program sunt setați de un terapeut și se bazează pe gradul ambliopiei, vârsta pacientului, precum și abilitățile sale.

Cum funcționează terapia vizuală computerizată

Exercițiile pentru recuperarea vederii ochiului leneș sunt concepute sub forma unor jocuri. Acestea pot fi efectuate de copii începând cu vârsta de 6 ani. Regulile jocurilor sunt ușor de înțeles și de urmat, astfel încât copiii urmează fiecare ședință de terapie cu plăcere. Fiecare nivel vine cu o nouă provocare, iar cu fiecare progres înregistrat în joc, se îmbunătățește vederea.

Terapia vizuală computerizată este o metodă prietenoasă, nedureroasă și noninvazivă. O ședință de terapie durează doar 30 de minute, iar asta înseamnă că nu implică nici disconfortul patch-ului ore în șir, dar nici expunerea îndelungată la un ecran.

Unde îți poți duce copilul la terapie dacă a fost diagnosticat cu ambliopie

Un departament de terapie vizuală computerizată găsiți la Clinica Optisan din Zalău. Pacienți din mai multe localități din România au mers acolo pentru experiența doctorului Alexandru Dimitriu în oftalmologie pediatrică, dar mai ales pentru experiența de peste 10 ani în aplicarea corectă și eficientă terapiei vizuale la copii și adulți.

În cazurile în care ambliopia a fost depistată devreme, pacienții și-au recuperat vederea 100%. Deși durata tratamentului variază între 6 și 18 luni, rezultatele pot să apară chiar din primele săptămâni.

Mai multe detalii despre tratamentul pentru ambliopie la copii, vă pot da specialiștii Clinicii Optisan la numerele de telefon:

T: +40360086888

M: +40746672215

loading...