Breaking news

Transportatorii vor primi înapoi 4 eurocenți pe litrul de motorină cumpărat

Guvernul a aprobat astăzi, la propunerea Ministerului Finanţelor Publice, Ordonanţa de Urgenţă pentru completarea articolului 176 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, care prevede returnarea a 4 eurocenţi pe litrul de motorină, din acciza suplimentară aplicată de la 1 aprilie, pentru operatorii licenţiati în Uniunea Europeană de transport persoane şi marfă.

victor ponta acciza carburantiMăsurile instituite conform actului normativ se acordă cu respectarea procedurilor specifice în domeniul ajutorului de stat.

Ordonanţa adoptată astăzi de Guvern acordă operatorilor economici de transport care se încadrează în categoriile menţionate, licenţiaţi în Uniunea Europeană, posibilitatea recuperării unei părţi din acciza suplimentară aplicată de la 1 aprilie, pentru motorina achiziţionată după intrarea în vigoare a actului normativ şi până la data de 31 martie 2019. Această măsură are avizul Consiliului Concurenţei şi acordul de principiu al Comisiei Europene.

Am definitivat acest act normativ în urma consultărilor avute cu asociaţiile operatorilor de transport rutier. Vom continua consultările pentru a stabili o modalitate cât mai clară şi mai simplă de aplicare a acestei Ordonanţe. Măsura va contribui la combaterea evaziunii fiscale întrucât vor avea posibilitatea să recupereze o parte din acciza suplimentară doar operatorii de transport care vor dovedi cu documente că au cumpărat motorină în mod legal“, a afirmat ministrul finanţelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

Condiţiile, procedura şi termenele de restituire a sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard de accize şi nivelul de accize diferenţiat prevăzut la alin.(6), către operatorii economici licenţiaţi în Uniunea Europeană, se stabilesc ulterior prin hotărâre a Guvernului.

În vederea finalizării unor proceduri cât mai simple , va fi constituit un grup de lucru din care vor face parte reprezentanţi ai ministerelor implicate în aplicarea acestei măsuri, precum şi ai asociaţiilor de transport rutier.

>