Breaking news

Transportatorii cer Guvernului să construiască autostrada Moldova

Federaţia Operatorilor de Transport din România (FORT) a trimis o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta și Ministrului Transporturilor Ioan Rus, prin care solicită includerea autostrăzii “Moldova”, Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, în Master Planul de Transport.

autostrada nadlac - aradTransportatorii rutieri cer ca autostrada Moldova să fie realizată de statul român și să fie astfel inclusă în Master Planul de Transport al României.

”Reiterăm, prin această scrisoare deschisă, solicitarea expresă adresată Guvernului României şi Ministerului Transporturilor pentru modificarea Master Planului General de Transport prin includerea autostrăzii „Moldova”, Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni. Această scrisoare deschisă este un demers al campaniei desfăşurate la nivel civic de conştientizare asupra importanţei construcţiei autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş. Guvernul României, în ansamblul sau şi Ministerul Transporturilor trebuie să conştientizeze că, fără autostrada, regiunea Moldova rămâne condamnată la sărăcie, fiind imperios necesară deschiderea reală spre vestul ţării. Facem un ultim apel la Domnul Prim-ministru Victor PONTA şi la Domnul Ministru al Transporturilor, Ioan RUS, de a prioritiza realizarea autostrăzii Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni această însemnând liantul care ar facilita apropierea regiunii Moldovei cât şi a Republicii Moldova de restul ţării atât în ceea ce priveşte transportul rutier cât şi nivelul de trăi. Amintim domnului prim-ministru al Guvernului, Victor PONTA, că autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni se prefigurează drept un coridor de dezvoltare pentru zona nordică a României şi consolidează interconectarea viitoare a Republicii Moldova la principalele coridoare europene iar România, că stat membru al Uniunii Europene, trebuie să-i creeze şi Republicii Moldova toate oportunităţile de integrare economică. Transportul şi schimburile economice vor fi stimulate de construcţia acestei autostrăzi. De asemenea, amintim domnului ministru Ioan RUS că includerea de către Comisia Europeană în reţeaua TEN-T a traseului Timişoara – Sebeş – Turda – Tg. Mureş – Iaşi – Ungheni, ceea ce înseamnă că autostrada este finanţabilă cu fonduri europene, arată că este considerată a fi un traseu de importantă europeană: traversează Munţii Carpaţi, conectează două state membre UE (România şi Ungaria) cu doi vecini importanţi (R. Moldova şi Ucraina) şi scurtează ruta europeană Est – Vest, la nivel de autostrada, cu peste 300 km”, se arată în comunicatul de presă al FORT, remis exclusivNEWS.ro.

Beneficiile construcţiei acestei autostrăzi care ar lega regiunea de Est a Uniunii Europene de regiunea de Vest, cu tranzitul prin România, ar implica o creştere cu cca. 30% a turismului şi a locurilor de muncă şi o majorare cu aproximativ 30% a exporturilor.

Autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni ar însemna o îmbunătăţire exponenţială de 50-60% a reţelei de transporturi a României.

>