Breaking news

Transplantul de capete umane ar putea deveni realitate în doi ani de zile

Medicul neurolog italian Sergio Canavero vrea să revoluționeze lumea medicală punând în practică primul transplant de capete umane, ce ar putea avea loc peste doi ani de zile.

transplant de capLa 88 de ani de când un autor rus de literatură science-fiction, Alexandr Beleav, a publicat o nuvelă intitulată „Capul profesorului Dowell” – ce explora problema menţinerii în viaţă a creierului detaşat de corp şi a transplantului de cap, un italian spune că transplantul de cap uman este posibil.

Într-un studiu publicat recent în revista Surgical Neurology International, italianul susține că transplantul de capete umane este posibil acum grație evoluției medicine din ziua de azi.

Sergio Canavero s-a inspirat din lucrările chirurgului american Robert White, care, în 1970, a reuşit să transplanteze capul unei maimuţe pe trupul decapitat al altei maimuţe.

Robert White a prezis că în secolul al XXI-lea medicii vor putea să realizeze această operaţie şi pe oameni, după ce vor inventa o metodă pentru a reconecta măduva spinării (maimuţa din experimentul din anii 1970 era conştientă, dar tetraplegică).

În studiul său, Sergio Canavero susţine că măduva spinării secţionată cu un instrument chirurgical poate să se repare destul de uşor, dacă medicii plasează cele două secţiuni în contact, într-un amestec de polimeri – polietilen glicol (PEG) şi chitosan. Aceste produse sunt într-adevăr capabile să activeze un proces de reparaţie-fuziune a celulelor nervoase vătămate, aşa cum au arătat experimentele realizate pe câini şi pe cobai.

Medicul italian spune că totul trebuie executat foarte repede. Capul este transferat pe corpul donatorului şi medicii se ocupă imediat de reconectarea măduvei spinării graţie unui amestec PEG-chitosan. Apoi, se rebranşează toate celelalte elemente anatomice. Trebuie început tratamentul imunosupresor, pentru a evita respingerea grefei. După ce pacientul se trezeşte, el va avea nevoie de tratament psihologic, pentru a învăţa să îşi controleze noul trup.

Potrivit autorului acestui studiu, chirurgii trebuie mai întâi să se antreneze, realizând experimente pe primate sau chiar pe oameni aflaţi în moarte cerebrală. Dacă totul se va derula aşa cum este prevăzut, prima grefă de cap uman ar putea fi realizată peste doi ani, afirmă Sergio Canavero. Întrebat de cotidianul elveţian Le Matin în legătură cu costul unei astfel de operaţii, medicul italian a răspuns: până la 10 milioane de euro, ceea ce înseamnă mai puţin decât salariul unui fotbalist.

În caz de succes al transplantului, este foarte posibil ca persoana operată să poată să se reproducă. Or, celulele sexuale nu sunt fabricate în creier. Copiii persoanei operate ar fi deci, din punct de vedere genetic, urmaşii donatorului mort.