Breaking news

Transnistria, pregătită de război după ce un avion românesc a survolat teritoriul Republicii Moldova

loading...

Transnistria acuză România că i-a încălcat spațiul aerian. Drept urmare, apărarea antiaeriană din Transnistria a fost plasată în poziție de luptă. Ministerul Afacerilor Externe din România precizează faptul că avionul cartografiază teritoriul Republicii Moldova în baza unui acord semnat cu autoritățile de la Chișinău.

avion transnistriaMinisterul Apărării din Transnistria a anunțat că în perioada 4-27 aprilie, radarele de recunoaștere ale forțelor armate din Transnistria au depistat zboruri neautorizate din partea unei aeronave românești de tip Diamond DA-42 Twin Star care a intrat în spațiul aerian al regiunii fără a se coordona cu autoritățile relevante din republica separatistă.

Drept urmare, apărarea antiaeriană din Transnistria a fost plasată în poziție de luptă și pregătită de tragere, după ce un presupus avion românesc ar survola de mai bine de trei săptămâni teritoriul separatist din Republica Moldova.

Liderul transnistrean, Evgheni Șevciuk, Oleg Beliakov, copreședintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, a spus că aceste zboruri au fost efectuate la inițiativa Chișinăului și au avut ca punct de pornire orașul Iași. În cursul acestor zboruri a fost realizată o fotografiere aeriană a teritoriului transnistrean, inclusiv a obiectivelor militare.

„Avionul a zburat la o altitudine suficient de joasă deasupra orașelor Rîbnița, Dubăsari, Grigoriopol și raionul Slobozia. Putem presupune că fotografierea aeriană, care a avut loc în zona de securitate, a avut un dublu scop: atât civil, cât și militar”, a adăugat Beliakov.

Partea transnistreană a inițiat convocarea unei reuniuni de urgență a CUC, în cadrul căreia a avut loc un schimb de opinii între părți, a mai spus Beliakov. „În cele din urmă (…) Moldova a continuat în mod unilateral să efectueze zboruri neautorizate în spațiul aerian al zonei de securitate, inclusiv deasupra Transnistriei”, i-a raportat Beliakov lui Șevciuk, potrivit Interfax.

CUC reprezintă un organism trilateral de menținere a păcii și o structură de comandament militar comună formată din reprezentanți ai Republicii Moldova, Transnistriei și Rusiei.

În legătură cu situaţia survolării teritoriului Republicii Moldova de către aeronave româneşti, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) face următoarele precizări: MAE confirmă că Ambasada României în Republica Moldova a primit în data de 20 aprilie 2016 o scrisoare din partea negociatorului regiunii transnistrene în formatul ”5+2”, referitoare la ”deplasarea unui aparat de zbor românesc în Zona de Securitate din Republica Moldova”. Aparatul de zbor menționat aparține unei companii private din România, care a câștigat o licitație internațională pentru a efectua cartografierea și a realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova. Autoritățile române, prin Ambasada de la Chișinău, mențin un contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova pe acest subiect. Biroul de Reintegrare de la Chișinău a transmis din timp toate informațiile relevante referitoare la aceste activități de cartografiere către Comisia Unificată de Control, organism care are atribuții în a observa și gestiona situația din Zona de Securitate din Republica Moldova.

Participanţii la procesul de negociere “5+2” sunt Republica Moldova, Ucraina, Federaţia Rusă, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), Tiraspol (regiunea transnistreană), la care se adaugă Uniunea Europeană şi SUA (în calitate de observatori). Temele de negociere sunt grupate în trei ”coşuri” de problematici: socio-economice (coşul 1), drepturile omului, aspecte legale şi umanitare (coşul 2), aspecte politice, instituţionale şi de securitate (coşul 3).

Activitățile de cartografiere a teritoriului în Republica Moldova se desfășoară în cadrul unui proiect de sprijin tehnic, administrat de către Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru a Republicii Moldova.

Comisia Unificată de Control a fost instituită prin Acordul privind principiile de reglementare paşnică a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă la 21 iulie 1992.

loading...