Breaking news

Băsescu va merge la Consiliul European de la Bruxelles

Premierul Victor Ponta a anunțat joi, că la Consiliul European de la Bruxelles va merge Băsescu.

Nu s-au înțeles. Băsescu nu i-a dat mandat premierului Victor Ponta de a merge la Consiliul European de la Bruxelles de săptămâna viitoare, unde se discută bugetul Uniunii Europene pentru următorii 7 ani.

Victor Ponta a anunțat joi seară, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul Guvernului, că în urma discuției cu președintele, Băsescu a decis să meargă el la Bruxelles.

Domnia sa m-a anunțat că ținând cont de contextul european, și de experiența îndelungată pe care o are pe pan european, dorește să meargă personal la consiliul european”, a spus Ponta.

Premierul a spus că a existat și o variantă de a participa alături de Băsescu, însă pentru a nu exista confuzie, a refuzat această variantă.

Victor Ponta a spus că a discutat cu Băsescu și i-a adus la cunoștință punctul de vedere al Guvernului cu privire la fondurile destinate agricultorilor din România cât și cu privire la fondurile de coeziune.

L-am informat pe preşedinte asupra negocierilor pe bugetul UE 2014-2020. Două obiective fundamentale la finalul negocierilor: Politica Agricolă Comună – atingere nivel de convergenţă, să ajungem nu la nivelul cel mai mare, dar la media europeană. Plăţile cresc până în 2020. În ceea ce priveşte politica de coeziune: alocarea unei sume corespunzătoare. Cea mai săracă regiune din Europa este regiunea nord-est. Alocarea unei sume mult superioare exerciţiului 2014-2020”, a declarat premierul României.

Ponta a spus că România respinge varianta președintelui Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, privind reducerea bugetului pentru țara noastră.

Ponta a precizat că în cazul în care România nu primește bugetul cerut, își va folosi dreptul de veto în cadrul Consiliului European.

Propunerea lui Rompuy de reducere nu este acceptabilă, preşedintele să utilzeze veto-ul. Nu există disensiuni cu preşedintele. M-a anunţat că doreşte şi preferă să participe personal. Am luat act de decizia preşedintelui, domnia-sa va participa. Mai mult, toate datele pe care le-am acumulat, inclusiv consilierii guvernamentali, în zilele următoare merg să-l informeze pe preşedinte şi să-l susţină.România nu poate decât să utilizeze veto-ul faţă de propunerea lui Rompuy”, a mai spus Victor Ponta.

Consiliul European va avea loc în perioada 22-23 noiembrie 2012, la Bruxelles.
>