Breaking news

Traian Băsescu și Vasile Blaga, audiați la Înalta Curte în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak

loading...

Traian Băsescu și Vasile Blaga au venit joi dimineață la Înalta Curte pentru a fi audiați de judecători în dosarul răpirii jurnaliștilor români în Irak. Audierea celor doi vine ca urmare a plângerii formulate de Corneliu Vadim Tudor.î

basescu - blagaTraian Băsescu și Vasile Blaga au ajuns la Înalta Curte, joi dimineață, după ce Corneliu Vadim Tudor l-i acuzat, în 2012 că şi-au oprit o parte din răscumpărarea plătită de statul român – mai exact patru milioane de dolari, pentru eliberarea celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răpiţi la Bagdad. Președintele Băsescu a spus după eliberarea jurnaliștilor că dosarul acesta va rămâne secretizat cincizeci de ani.

Pe atunci senator al României, Vadim Tudor a făcut plângere penală.

La sosirea la Înalta Curte Traian Băsescu a declarat presei că: da Dragilor, neața. Stați Disciplinați vă rog. Nu doamnă, Nu am nicio emoţie! E vremea delatorilor!!!

În timp ce Vasile Blaga, întrebat de jurnaliști de banii care s-au plătit pentru răscumpărare, a spus senin că de unde știu ei că s-au dat bani că el nu știe.

După nici jumătate de oră, Blaga a ieșit de la audieri și a declarat jurnaliștilor că procurorul de caz a spus că el nu are nicio calitate în dosar și drept urmare nu a fost audiat.

În timp ce Băsescu a declarat că Înalta Curte nu este competentă să judece această cerere depusă de Vadim.

Corneliu Vadim Tudor şi-a motivat plângerea prin afirmaţiile făcute de fostul procuror Ciprian Nastasiu, într-o carte. Suma despre care se vorbeşte este de aproape 4 milioane de dolari.

Niciodată nu e prea târziu pentru adevăr. Acel eveniment, răpirea din Bagdad a ținut pe jar un popor întreg. Țin minte că tatăl lui Marie Jeanne mă suna și plângea în hohote. Să se facă lumină, să se facă dreptate, aduc și martori, sunt gata să probez în instanță. Aștept ca justiția să-și facă datoria, a fost o chestiune de o gravitate excepțională. Cacealmaua inițială nu a mai fost respectată și bieții copii au ajuns pe mâna unor adevărați teroriști. Terorismul adevărat era Băsescu”, a declarat Corneliu Vadim Tudor.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea celor trei jurnalişti, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar. Ulterior, în iunie 2005, preşedintele de atunci Traian Băsescu spunea că Omar Hayssam voia să iasă din România şi că îşi transferase averea pe numele lui Mohammad Munaf, al soţiei acestuia şi al doctorului Mohamad Yassin, care a plecat la Bagdad în 29 aprilie, pentru a contacta autorităţile irakiene.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze pe Hayssam, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. Eliberarea a fost cerută pe motiv că starea de sănătate a lui Hayssam s-a degradat, după operaţia pentru cancer la colon. Hayssam a fost operat în 17 ianuarie 2006, la Spitalul Penitenciar Rahova.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor SRI, SIE şi DGIPI, Radu Timofte, Gheorghe Fulga şi Virgil Ardelean, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş, în 20 iulie 2006.

În 31 mai 2007, Omar Hayssam declara, într-un interviu prin telefon la o emisiune de la Antena 3, că la cererea doctorului Yassin s-a întâlnit cu preşedintele Traian Băsescu, după ce, în seara de 28 martie 2005, prietena jurnalistei Marie Jeane Ion l-a anunţat despre răpirea de la Bagdad. El preciza că Yassin s-a prezentat, în seara de 28 martie 2005, la biroul său, împreuă cu soţia, iar în aceeaşi zi l-a condus la aeroport pe acesta, care s-a deplasat în Irak pentru a participa la negocierile pentru eliberarea jurnaliştilor.

Omar Hayssam execută 23 de ani şi patru luni de închisoare, în urma contopirii pedepselor primite în dosarele “Volvo”, “Foresta Nehoiu” şi cel al răpirii celor trei jurnalişti, potrivit unei decizi luate în 27 martie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Omar Hayssam execută pedepsele din iulie 2013, când a fost adus în ţară, după şapte ani de la fuga sa din România.

Fostul procuror DIICOT Ciprian Nastasiu, cel care a instrumentat iniţial cazul lui Omar Hayssam, face dezvăluiri bombă în volumul “Prădarea României”, scrisă de Victor Gaetan.
 Ciprian Nastasiu susţine că Omar Hayssam a pus la punct răpirea celor trei jurnalişti, care au mers de bunăvoie în Irak, bazându-se pe promisiunea sirianului că le vor fi aranjate o serie de interviuri cu persoane de rang înalt. În urma planului de răpire, Hayssam, care intrase în atenţia DIICOT din cauza activităţilor sale ilegale, trebuia să apară ca un erou şi să fie scăpat de dosare.Lucrurile nu au stat aşa. Omar Hayssam a fost încarcerat şi acuzat de răpirea celor trei jurnalişti, în schimbul a 13 milioane de dolari, povesteşte Nastasiu.În instrumentarea cazului, fostl procuror s-a lovit adesea de presiuni venite din exterior, dar niciodată direct de la Traian Băsescu.”În România se fac presiuni extraordinare pe procurori atunci când este vorba despre cazuri deosebite” a spsu el, însă a arătat că preşedintele i-a spus întotdeauna să “facă ceea ce e legal”. “Când vorbeam cu Băsescu îmi spunea că nu îmi dă sfaturi, ci să fac ce este legal”.

Potrivit celor doi, Traian Băsescu este ”profesorul” din stenogramele convorbirilor lui Hayssam cu Nastasiu, care a declarat că nu el a inventat acest termen. Explicaţia este una care ţine de o particularitate culturală orientală, unde, în semn de respect, se foloseşte titulatura „profesore„. “Pentru mine, profesorul este Băsescu” a spus Nastasiu. ”La Washington se ştie, din 2005, că profesorul este Băsescu„ a declarat Victor Gaetan.

 Înalta Curte de Casație și Justiție a rămas în pronunţare cu privire la redeschiderea dosarului răpirii jurnaliștilor români în Irak.
loading...