Breaking news

Băsescu și Udrea, interceptați în dosarul Motorina al lui Blejnar

Traian Băsescu și Udrea au fost interceptați în dosarul Motorina, în care este cercetat, fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar.

Președintele României, Traian Băsescu și fostul Ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, au căzut pe interceptările procurorilor care ascultau telefonul lui Sorin Blejnar.

Procurorii îi ascultau telefonul lui Blejnar, în dosarul Motorina, în care este acuzat de evaziune fiscală.

Blejnar se consulta telefonic cu Băsescu cu privire la situația Rompetrol, în legătură cu o sumă de bani pe care trebuia să o primească statul dar exista riscul să se facă majorare de capital iar Ministerul Economiei să nu mai fie acționar majoritar.

Discuția dintre Băsescu și Sorin Blejnar, denotă faptul că șeful statului și-a încălcat atribuțiile de președinte, discutând probleme economice ce-i revin Guvernului, premierului și Ministerelor de resort.

Discuția telefonică dovedește încă odată faptul că Băsescu conducea Guvernul și nu Emil Boc.

Iată transcrierea discuției telefonice dintre Traian Băsescu şi Sorin Blejnar, în data 09.08.2010 ora 17.07

Sorin Blejnar: Subiectul doi

Traian Băsesescu: DA

Sorin Blejnar: am primit o hârtie de la rompetrol

Traian Băsesescu: Da

Sorin Blejnar: Vineri seară, mâine, urmează să ne facă o plată de 54 de milioane în contul obligațiunilor ăla pe care le-am emis noi.

Traian Băsesescu: Măi, fiți atenți că aici intrăm în altă belea. Cred că e un truc

Sorin Blejnar: Știu. Asta e opinia mea

Traian Băsesescu: Da, e un truc. Da 54 de milioane, exact atât cât statul român să nu mai devină majoritar

Sorin Blejnar: da, așa este, așa este. Și eu am o decizie a consiliului concurenței din 2005

Traian Băsesescu: da

Sorin Blejnar: care spune că o astfel de ipoteză, ca ei să facă o plată parțială, nu va fi luată în calcul. Am vorbit și cu Bogdan, cu Chirițoiu, să îmi dea o hârtie în sensul ăsta. Și să spună că altfel ar fi fost ajutor de stat, atunci în 2004 și nu aveam voie

Traian Băsesescu: da

Sorin Blejnar: ca să îi presăm în direcția să ne plătească tot. Și eu vreau să le fac acuma o hârtie prin care să le spunem că le mulțumim pentru cele 54 de milioane, dar având în vedere toate considerațiile astea, cu decizia, cu toată istoria cum a fost.

Traian Băsesescu: aha

Sorin Blejnar: le spun că asta este doar o plată parțială și că le mulțumim și sperăm, le indicăm conturile și spunem că până în 30.09.2010 așteptăm și celelalte plăți să ni le plătească. Altfel, și le bag asta voalată, le spun că altfel ar fi în ajutor de stat și trebuie să luăm măsurile legale de sancționare nu mai știu ce.

Traian Băsesescu: mă, sfătuiește cu jurișii, ca să nu ne trezim că spune păi v-am dat 54 de milioane, deci restul vă dăm acțiuni, dar sunteți minoritari. Că tot jocul lor ăsta a fost să ne dea ceva, să se delisteze, să își facă mărire de capital, să spună da, dar nu mai sunteți majoritari.

Sorin Blejnar: Mâine este ziua în care noi avem opoziția la majorarea de capital. Tocmai și tot mâine este. Nu, jocul lor este ăsta, este evident numai că știți că am încercat cu ministerul justiției să modificăm ordonanța.

Traian Băsesescu: da

Sorin Blejnar: și au spus că nu putem, că exidu, curtea de arbitraj internațional, nu putem în timpul jocului să schimbăm regula

Traian Băsesescu: da

Sorin Blejnar: și atunci ne-am dus pe acel memorandum pe două variante, unul negocierea cu ei

Traian Băsesescu: da

Sorin Blejnar: și doi, opoziția asta la majorare. Mâine avem termenul pentru opoziția la majorare

Traian Băsesescu: da

Sorin Blejnar: numai că în timpul ăsta lor le curge legea așa cum este și ne-au anunțat că…eu cred că îi putem juca un pic cu o hârtiuță bine gândită, care am vorbit-o deja cu chirițoiu…să le spunem că altfel e ajutor de stat și să intrăm cu ei pe o altă direcție, pe comisia europeană, cu notificare, cu…

Traian Băsesescu: mă, gândiți-o, nu cumva să ne trezim că spun: băieți, v-am dat 54 de milioane, deci nu mai puteți fi majoritari. I-ați primit.

Sorin Blejnar: da, am înțeles

Traian Băsesescu: adică, atenție, că după ce i-ai primit…

Sorin Blejnar: cu tot respectul, domnule președinte, dar pe direcția asta se va merge. Suntem cam legați de mâini și de picioare. Pentru că așa am făcut legile în 2003 sau când Dumnezeu le-am făcut

Traian Băsesescu: Da

Sorin Blejnar: da, în 2003. deci a fost gândit atuncea, că de aia au făcut-o, pe șmecherie au gândit-o de la început. da, am înteles, o să încerc să le dau adresă, eu așa le-am scris adresa, că le mulțumim, dar că înțelegem că e doar o plată parțială, având în vedere decizia consiliului concurenței și care la momentul respectiv

Traian Băsesescu: mă, sorine, nu mă pricep.

Sorin Blejnar: nu, am înțeles

Traian Băsesescu: nu știu, dar aveți grijă să nu ne trezim în situația în care spun, băieți, v-am dat 54 de milioane, de restul luați acțiuni. Sunteți minoritari, asta e viața.

Sorin Blejnar: din păcate, asta o să fie

Traian Băsesescu: mă, vorbește cu Ministrul justiției. Găsiți o soluție să…

Sorin Blejnar: am înțeles. Bine, domnule preșdinte

Traian Băsesescu: să ne putem valorifica toată creanța.

Sorin Blejnar: am înțeles

Traian Băsesescu: bine

Sorin Blejnar: bine, cu mult respect

Traian Băsesescu: La revedere.

>