Breaking news

Traian Băsescu a promulgat legea privind eutanasierea maidanezilor

Președintele României, Traian Băsescu a promulgat decretul privind promulgarea legii ce prevede eutanasierea maidanezilor, declarată constituțională de către CCR.

basescu si maidaneziiLa nici trei ore de când judecătorii CCR au declarat drept constituțională legea privind eutanasierea maidanezilor, Băsescu s-a ținut de cuvânt și a promulgat actul normativ.

Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins obiecţia de neconstituţionalitate formulată de un număr de 30 de senatori cu privire la Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.155 ∕ 2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. În esenţă, Curtea  a constatat că dispoziţiile declarate neconstituţionale prin Decizia Curţii Constituţionale nr.1 din 11 ianuarie 2012, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.53 din 23 ianuarie 2012, au fost puse de acord cu această decizie, respectându-se astfel dispoziţiile art.147 alin.(4) din Constituţia României. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României”, se arată în decizia CCR, remisă exclusivNEWS.ro.

Drept urmare, decretul va fi publicat în Monitorul Oficial și peste trei zile, legea devine oficială și își produce efecte. Așadar, de lunea viitoare, autoritățile locale pot începe să adune câinii de pe străzi și să-i eutanasieze pe cei care în decurs de 14 zile nu sunt adoptați.

Potrivit noii legi, dacă după 14 zile de la prinderea unui câine de pe stradă și aducerea lui în adăpost, nu este revendicat sau adoptat, gratuit, autoritatea locală poate decide eutanasierea câinilor sau prelungirea şederii lor în adăpost, cu condiţia să aibă resurse financiare pentru întreţinerea padocurilor.

Câinii nerevendicaţi sau neadoptaţi vor fi eutanasiaţi, în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar, în termenul stabilit prin această decizie. Termenul va fi stabilit avându-se în vedere capacităţile de cazare şi disponibilităţile bugetare. Acest termen poate fi modificat motivat. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare câine în parte, după ce se constată că au fost parcurse toate etapele prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă”, se arată în noul act normativ.

Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera deputaţilor, Consiliile locale, respectiv Consiliul General al Municipiului Bucureşti, au obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.