Breaking news

Traian Băsescu contestă la CCR legea referendumului

Preşedintele României, Traian Băsescu, a contestat la Curtea Constituțională, legea referendumului ce prevede un prag de 30% pentru validarea scrutinului.

basescu - ccrTraian Băsescu insistă cu pragul de 50%+1 la referendum. După ce Parlamentul a respins pe 10 septembrie, cererea de reexaminare a legii, Băsescu își încearcă acum norocul la CCR.

În acest sens, Băsescu i-a trimis sâmbătă, prietenului său, Augustin Zegrean, nimeni altul de cât președintele Curţii Constituţionale, o ”rugăminte” privind legea referendumului. Mai exact să o declare neconstituțională.

Și asta în condițiile în care Legea referendumului, adoptată de Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, în data de 29 mai 2013, a fost contestată la Curtea Constituţională în data de 4 iunie 2013.

Prin Decizia nr. 334 din 26 iunie 2013 cu privire la obiecţia de neconstituţionalitate a dispozițiilor Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, Curtea Constituţională a constatat că prevederile legii „sunt constituționale în măsura în care nu se aplică referendumurilor organizate în decurs de un an de la data intrării în vigoare a legii”.

Cu toate acestea, Băsescu se plânge la CCR, că: Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, transmisă președintelui României spre promulgare, este neconstituţională deoarece contravine dispoziţiilor Art. 1 alin (3) din Constituția României.

Băsescu mai spune în cererea către CCR, faptul că ”noile condiții necesare pentru validitatea referendumului sunt de natură să înfrângă aceste principii constituționale”. Și că: Referendumul național reprezintă una dintre formele de exprimare a voinței suverane a poporului român.

”Stipularea unui cvorum de participare la referendum de cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente încalcă prevederile Art. 2 alin. (1) din Constituție deoarece premisa unei manifestări democratice a suveranităţii prin intermediul poporului se poate asigura doar prin participarea la referendum a majorităţii cetăţenilor, constând în jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente”, mai precizează Băsescu în cererea către CCR.

În consecință, Băsescu cere CCR să declare neconstituțională legea și să lase pragul de 50%+1.