Breaking news

Traian Băsescu a promulgat legea privind violenţa în familie

De Ziua Internaţională a Femeii, Preşedintele României, Traian Băsescu a promulgat legea privind violenţa în familie.

Începând de azi, trasul de păr, neglijarea, actele de gelozie sau lipsirea de mijloace de existenţă primară, precum hrană, medicamente, constituie forme de violenţă în familie. Joi, Traian Băsescu a semnat decretul de promulgare al legii.

Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat joi, 8 martie, Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea şi completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie„, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Băsescu a spus că promulgarea legii pentru combaterea violenţei în familie este „cel mai serios mesaj” pentru femeile din România de 8 Martie.

Am promulgat legea pentru combaterea violenţei în familie. Este cel mai serios mesaj (…) Aşa că nu o să mai fiţi bătute acasă de bărbaţi, dacă vă mai atinge cineva cu altceva decât cu o floare, să meargă la puşcărie„, a spus Băsescu zâmbind, la sosirea la conferinţa de bilanţ a Ministerului Public.

Legea defineşte categoria de „violenţă psihică” prin fapte precum „impunerea voinţei sau a controlului personal”, „provocarea de stări de tensiune sau de suferinţă” precum şi „violenţa demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor”.

Sunt de asemenea considerate violenţă psihică gesturi precum afişarea ostentativă a armelor, neglijarea, actele de gelozie.

Legea enumeră de asemenea actele sau faptele care constituie violenţă fizică. Este vorba despre „lovire, îmbrâncire, trântire, tragere de păr, înţepare, tăiere, ardere, strangulare, muşcare, în orice formă şi de orice intensitate, inclusiv mascate ca fiind rezultatul unor accidente, prin otrăvire, intoxicare”.

Agresiunea sexuală reprezintă „impunerea de acte degradante, hărţuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea unor relaţii sexuale forţate” şi violul conjugal contituie forme de violenţă sexuală.

Este considerată formă de violenţă conjugală interzicerea activităţii profesionale sau privarea de mijloace economice, „inclusiv lipsire de mijloace de existenţă primară, cum ar fi hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate”.

Legea incriminează şi interzicerea dreptului de a poseda, folosi şi dispune de bunurile comune, controlul inechitabil asupra bunurilor şi resurselor comune sau refuzul de a susţine familia.

Izolarea unui membru al familiei de comunitate şi de prieteni, interzicerea frecventării instituţiei de învăţământ, impunerea izolării prin detenţie, inclusiv în locuinţa familială, privarea intenţionată de acces la informaţie constituie, la rândul lor, forme de violenţă socială.

Legea defineşte şi faptele şi acţiunile ce constituie violenţă spirituală, respectiv „interzicerea, limitarea, ridiculizarea, penalizarea aspiraţiilor membrilor de familie, a accesului la valorile culturale, etnice, lingvistice sau religioase, impunerea aderării la credinţe şi practici spirituale şi religioase inacceptabile, precum şi alte acţiuni cu efect similar sau cu repercusiuni similare”.

Actul normativ menţionează explicit că, „în toate cazurile, organul de cercetare penală, sesizat în orice mod despre săvârşirea uneia dintre infracţiunile prevăzute în prezenta lege, este obligat să se deplaseze de îndată la faţa locului”.

Pe de altă parte, victimele violenţelor beneficiază de asistenţă juridică gratuită.

Noua lege conţine şi reglementări referitoare la ordinul de restricţie, precizând că acesta constituie o măsură de siguranţă prin care se dispune „evacuarea domiciliului comun cu victima”.

Durata pentru care se dispune ordinul de restricţie nu poate depăşi 2 ani, iar în cazul în care acesta este încălcat se va putea dispune măsura arestării preventive.