Breaking news

Trafic de sânge la Ialomița. 7 pacienți au murit pentru că nu au plătit sângele

Cristiana Stoian, șefa Centrului de Transfuzie Sanguină Ialomiţa şi alţi câţiva medici şi asistenţi sunt acuzaţi de trafic cu sânge. Prețul unei pungi cu sânge era cuprins între 50 și 100 lei. Șapte pacienți și-au pierdut viața întrucât nu au plătit sângele.

laser sange - mediciScandal de proporții la Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomița. Peste 50 de poliţişti din cadrul IJP Ialomiţa au efectuat miercuri dimineaţă, nouă percheziţii la diferite imobile de pe raza municipiului Slobozia, una dintre locațiile vizate fiind Centrul de Transfuzii.

Nouă medici și asistente din Slobozia sunt suspectați că ar fi vândut sânge persoanelor care ar fi urmat să fie operate. Cadrele medicale le spuneau pacienţilor care aveau nevoie de sânge pentru operație, că nu au rezerve de sânge în spital. Însă le spuneau că pot să cumpere sânge, iar prețul unui flacon erau cuprinse între 50 şi 100 de lei.

Grupele rare de sânge se vindeau contra unor sume şi mai mari. Capul reţelei ar fi fost chiar şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Ialomiţa. 

„Nu este adevărat că se vindea sânge aici la Slobozia. Nu este adevărat că le ceream banii. Toate acuzațiile sunt o mincină. Dar nu cunosc toate acuzațiile“, a spus Cristiana Stoian, șef Centrul de Transfuzii Sanguine Ialomița.

Potrivit procurorilor, Cristiana Stoian a refuzat să pună la dispoziţie pungile de sânge pentru cazuri urgenţe pentru că pacienţii nu au dat şpagă.

Un copil de cinci ani a decedat pe masa de operaţie, transfuzia fiindu-i refuzată pentru că era de etnie romă.

Patru asistente medicale au fost deja reținute în acest caz, iar alte trei au fost puse sub control judiciar.

Conform legii din România, sângele este gratuit iar solicitarea de bani constituie infracțiune.

>