Breaking news

Totul despre cum se produc peleții

În ultimii ani, am devenit tot mai interesați despre fabricile care conțin o linie de facut peleti. De ce? Pentru că avem o lipsă de combustibili fosili pe care trebuie să o acoperim în orice fel. Știm foarte bine că în țara noastră cele mai multe gospodării își încălzesc locuințele cu sisteme bazate pe gaze sau lemne. O alternativă ecologică ar fi peleții care sunt destul de ușor de obținut.

Ce este peletizarea?

Peletizarea este un proces complex prin intermediul căruia se obtin peleți din materiale forestiere și agricole care includ: crengi, resturi de scândură, resturi lemnoase, rumeguș, paie, tulpini de floarea soarelui, frunze, porumb, soia. Acest proces tehnologic are nevoie de combustibil și de o serie de echipamente, cum ar fi:

 • Tocătoare pentru biomasă
 • Uscătoare de peleți
 • Mixere
 • Prese de peleți
 • Mașină automată de împachetat

Tocătoarele și mixerele pentru biomasă sunt utilaje care uniformizează reziduurile lemnoase. De obicei, sunt dotate cu un sistem de alimentare hidraulic ce include discuri cu dinți de oțel pentru a dirija transportul lemnului către cuțitele de tăiere. Rolele de alimentare pot fi pornite sau oprite în ambele sensuri datorită tocătorului. Acesta este capabil să producă fragmente de lemn uniforme datorită unui unghi de tăiere nu mai mic de 90 grade.

Uscătoarele de peleți sunt în general utilizate pentru uscarea materialului tocat care are o umiditate mai mică de 30% în cazul uscătoarelor clasice. Dacă materialul tocat are o umiditate mai mare de 50% atunci este nevoie de un uscător cu tambur rotativ care folosește un curent puternic de aer cald. Astfel, datorită curentului de aer cald, materialul tocat va fi ținut în suspensie și se va usca.

Generatorul de aer cald nu este altceva decât un cuptor ce funcționează pe bază de cărbuni sau lemne la care poate fi adaptat un combustibil lichid sau un arzător pe gaz. Materialul tocat umed va fi uscat în doar câteva minute, apoi va fi transportat mai departe cu ajutorul ventilatorului centrifugal.

Presele pot fi utilizate atât în activitatea unei fabrici, cât și în gospodării, ferme pentru a granula furajele pentru animale sau pentru a recicla anumite materiale. Materialele reciclate pot fi transformate în peleți care oferă o putere calorică mai ridicată decât a materiei prime folosite. De asemenea, materialele reciclate pot fi combinate cu o serie de uscatoare și tocătoare pentru a realiza linii de produs peleți.

Presele de peleți sunt, de fapt, utilaje care utilizează motoare de putere care învârt role metalice ce vor presa materialul tocat pe suprafața unei matrițe cu găuri. Astfel, după presare materia primă tocată se compresează și ia forma unei mase compacte de forma, lungimea găurii și diametrul găurii matriței.

Temperatura rezultată prin frecare este de 70-80 grade Celsius și ajută la unirea fibrelor materiei prime între ele pentru a se plastifia. Peleții au o consistență destul de dură din această cauză. Matrițele folosite au de obicei două forme diferite: plană și circulară. Ele determină două modele diferite de prese: presa cu matriță plană și presa cu matriță circulară, fiecare model având avantajele și dezavantajele sale.

Mașinile automate de împachetat în saci de plastic vin cu o capacitate de reglaj situată între 10-30 kg sau în saci confecționați din rafie cu o capacitate de reglaj situată între 50-100 kg.

Pentru ce sunt folosiți peleții?

 • Combustibil pentru centralele de cogenerare
 • Alimentare comunală cu căldură
 • Așternut pentru animale
 • Centrale și arzătoare pentru locuințele private
 • Supliment amplificator la fertilizare
 • Furaj pentru animale
 • Absorbant pentru filtre industriale și dejecții animale
 • Colector al scurgerilor de ulei pe sol sau apă
 • Producția de materiale de construcții izolate
 • Producția de cărămizi poroase

Având o linie de facut peleti poti scăpa de resturile vegetale de care nu ai nevoie într-un mod ecologic, neafectând mediul înconjurător, dar și dezvoltând o afacere care oferă oamenilor ce au nevoie: sursă de căldură pe timp de iarnă. Multiplele utilizări ale peleților îți oferă informații despre cui ai putea vinde peleții confecționați. Ambele părți vor fi mulțumite, iar resturile vegetale vor dispărea rapid din mediu.

 

>