Breaking news

Toți proprietarii de câini din România sunt obligați să își sterilizeze animalele

Vești proaste pentru proprietarii de câini din România. Începând cu luna martie 2014, sunt obligați să își castreze câinii pe care îi dețin. Persoanele care nu se supun legii vor plăti amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei.

castrare caineAutoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a publicat pe 8 ianuarie 2014, un ordin prin care toți proprietarii de câini sunt obligați să-și înregistreze și sterilizeze animalul.

Câinii cu stăpân vor putea circula pe teritoriul României, doar însoţiţi de proprietari şi de carnetul de sănătate, care atestă identificarea şi înregistrarea animalului în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, precum şi acţiunilor sanitare veterinare efectuate”, se precizează în ordinul ANSVSA.

Pentru înregistrarea câinilor, proprietarii vor prezenta medicilor veterinari, operatori ai Registrului de Evidenţă al Câinilor fără Stăpân, documentele şi informaţiile de identificare necesare şi vor solicita identificarea electronică cu microcip aprobat de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Proprietarii de câini au obligaţia de a notifica medicului veterinar de liberă practică, operator al Registrului de Evidenţă al Câinilor fără Stăpân, în termen de 7 zile de la producerea lor, evenimentele referitoare la animal: vânzare, cumpărare, pierdere, dispariţie, furt, donaţie, moarte.

Noul ordin intră în vigoare la 60 de zile de la data publicării înMonitorul Oficial, adică pe 9 martie 2014, și anulează toate hotărârile date până acum de consiliile locale, inclusiv prevederea prin care bucureştenii care nu voiau să-şi strerilizeze câinele puteau plăti 150 de lei pentru asta.

Scapă de castrare câinii utilitari, cei de vânătoare, cei cu boli cronice şi cei cu pedigree, dar doar în urma unei decizii a medicului veterinar, care eliberează în acest sens o hârtie legală cu care proprietarul justifică nesterilizarea animalului.

Câinii nou născuţi cu proprietar se înregistează în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora.

Termenul limită până la care, proprietarii de câini adulți, își pot înregistra animalul este, 1 ianuarie 2014. Cei care nu își înregistrează și sterilizează câinele până la începutul anului 2015, vor plăti amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de lei.

>