Breaking news

Tot ce trebuie să știi despre poluare și cum poți să protejezi mediul

Poluarea reprezintă contaminarea mediului înconjurător prin diferite metode care au ca efect distrugerea naturală a ecosistemelor și a sănătății umane. Aceasta a apărut odată cu omul, el fiind pincipalul factor responsabil pentru poluare prin pricina activităților pe care le desfășoară. Poluarea este de fapt, prețul pe care noi, oamenii, îl plătim pentru beneficiile aduse de tehnologia modernă. 

Nu este nimic nou, avem în prezent mai mult de 70.000 de articole ștințifice care au analizat relația dintre poluarea aerului și sănătatea noastră, iar presa națională și cea mondială dezbat în mod constant această problemă.

Există ceva de care avem o nevoie disperată, din care nu ne putem opri, și anume: să respirăm.

Tine-ți-vă respirația pentru 10 secunde, dificil, nu?

Ei bine, acesta este un număr care îți va tăia cu siguranță respirația: șapte milioane de decese premature anual cauzate de expunerea la calitate scăzută a aerului pe care îl respirăm. Și asta este doar unul dintre factorii și riscurile cu care vine poluarea.

Poluarea aerului este un amestec foarte complex de particule solide, picături lichide și substanțe chimice gazoase provenite din surse interne cât și externe (transporturi, schimbări climatice, industrie, etc). Acest subiect este unul dintre cele mai cunoscute, dezbătute și cu cele mai dezastruoase efecte asupra mediului, dar gândiți-vă că fiecare poluare vine cu riscuri și noi amestecuri de poluanți gata să distrugă tot ce ne înconjoară. 

Poluarea are efecte negative asupra majorității organelor noastre, iar când vorbim de poluarea aerului ne gândim la plămâni. Când respirăm inhalăm poluanți toxici, fapt care duce la degradarea plămânilor în fiecare zi. Sigur, ne putem opri din respirat decât pentru 10 secunde, dar nu mai mult, deoarece avem nevoie de aproximativ 10.000 de litrii de aer în fiecare zi. 

În Europa 90% din locuitori sunt expuși la poluanți în concentrații peste nivelurile de calitate a aerului, iar acest lucru a reușit să producă victime. Există zone în care se depășesc standardele poluanților atmosferici, drept urmare acestia sunt transportați în atmosferă reducând calitatea aerului și în alte zone.

Suntem inconjurați de poluare, iar noi, creatorii dezastrelor ar trebui să ne axăm diminuarea problemelor la nivel mondial. Nici un individ, grup, oraș, țară sau regiune nu o va putea rezolva individual, este nevoie de angajamente și acțiuni foarte puternice din partea tuturor.

Un început bun pentru a evita poluarea, este să ne amenajăm casa în mod sustenabil. Astfel, trebuie să începem să evităm folosirea plasticului și a altor materiale ce pot dăuna mediului. Vă încurajăm să achiziționați decorațiune perete din materiale, precum: lemn masiv, polirășină, fier sau metal și să le evitați pe cele din plastic. Anual, plasticul este materialul pe care îl regăsim atât în păduri, cât și în ape. De aceea, trebuie să învățăm să ne autoeducăm și să ne amenajăm locuința cu produse care să reziste în timp.  

În momentul în care începem să redecorăm locuința, tindem să aruncăm sau să ardem vechile obiecte de mobilier sau de decor. Un bun început ar fi să le ducem la un centru special de reciclare sau să le găsim un alt rost, poate chiar să le donăm. 

Astfel, vă invităm să fiți mult mai atenți cu ceea ce cumpărați sau aruncați astfel încât să vă asigurați că protejați natura, mediul care ne oferă o viață de calitate.

sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/de-protec%C5%A3ie-a-mediului-326923/