Breaking news

Top 9 motive pentru a alege piese auto Mercedes din dezmembrări

loading...

Piața dezmembrărilor auto a cunoscut un veritabil progres în ultimele decenii. Alternativa de a achiziționa piese auto second hand este tot mai mult acceptată, chiar și de către proprietari de autoturisme de lux, precum sunt cele din gama Mercedes. Un fapt rămâne cert: piesele auto din dezmembrări joacă în continuare un rol foarte important pentru economisire și protecția mediului înconjurător.

dezmembrarimercedesmlCe alternative de achiziție există pentru piesele auto?

În situația în care o defecțiune, o avarie sau un accident aduc nevoia de înlocuire a unor piese auto, proprietarii de autoturisme au la dispoziție trei opțiuni: piese OEM, piese aftermarket sau piese din dezmembrări. În continuare vom exemplifica trăsăturile specifice ale fiecărei categorii în parte.

  • Piese OEM

Acronimul provine de la Original Equipment Manufacturer. Este vorba despre piesele auto originale, provenite direct de la producător sau achiziționate din reprezentanțe oficiale. Acestea poartă înscrise sigla și marca producătorului și sunt realizate în fabrici și uzine dedicate mărcii respective de autovehicul.

Calitatea superioară este dată în acest caz de faptul că piesele provin de la producătorul original. Proprietarul de autoturism nu va trebui să își facă griji că există un risc de nepotrivire, ori că nivelul calitativ este unul îndoielnic. Dovada acestor aspecte stă în ștanța mărcii auto și prezența tuturor accesoriilor de montare și instalare.

Caracteristica definitorie pentru astfel de piese este reprezentată de prețurile destul de piperate. De foarte multe ori e mai indicată varianta de a găsi piese Mercedes ML second hand, decât comandarea acestora direct de la producător.

Pe lângă costuri, piesele OEM necesită comandă direct la producător ori procurare din reprezentanțele auto. Aici apare uneori neajunsul timpului îndelungat de așteptare, întrucât stocul nu conține de fiecare dată reperele specifice dorite de un anume posesor de autoturism. Expresia următoare este foarte bine cunoscută de cei care aleg varianta OEM: „Ne pare rău, momentan piesa căutată de dvs. nu se află pe stoc. Vă rugăm reveniți peste 2 (sau 3) săptămâni, când stocul va fi suplimentat. Vă mulțumim!”. O replică frustrantă, care însă e destul de frecventă și duce la imobilizarea pe o perioadă mult mai îndelungată a autoturismului avariat.

  • Piese aftermarket

Denumirea caracterizează acele piese auto care nu sunt realizate de producătorul de marcă, ci sunt fabricate de terți, mai exact firme particulare care au obținut de la producător licența de a reproduce piesele originale.

Avantajul net al acestei soluții este reprezentat de costurile mai scăzute. Dacă piesele originale pentru un Mercedes ML au prețuri exorbitante, alternativa celor aftermarket poate aduce o economie de până la 40-50%.

Spre deosebire de segmentul OEM, piesele aftermarket pot fi mult mai ușor găsite de către proprietarii de autoturisme, existând numeroase magazine fizice sau online care le comercializează. De aici rezultă și economia de timp, oferta variată însemnând direct și soluții mult mai rapide și reparații ale autovehiculelor în cel mai scurt timp posibil, odată ce sunt identificate piesele potrivite.

Neajunsuri apar însă și în acest caz. Piesele aftermarket nu au același nivel calitativ cu cele originale, existând un risc mai ridicat de defecțiuni sau nepotriviri ale acestora. În special elementele de caroserie sau cele de interior trebuie analizate cu atenție înainte de achiziție, întrucât numărul mare al producătorilor de soluții aftermarket duce și la o diversitate ridicată a modelelor.

Mai mult, există riscul ca unele piese aftermarket să aibă un nivel calitativ extrem de scăzut, fiind realizate de firme ce nu au obținut o licență de la producător și care totuși le fabrică și le comercializează. Din păcate există și astfel de situații, de care șoferii și mecanicii trebuie să se ferească.

  • Piese din dezmembrări

            Tot mai multe persoane se orientează în momentul de față nu spre OEM sau aftermarket, ci spre piesele auto provenite din parcuri de dezmembrări auto. Acestea reprezintă un compromis, o cale de mijloc între piesele originale și cele realizate de terți producători.

Dacă ceea ce dorește proprietarul de autoturism este o economie, dar și un plus de calitate comparativ cu piesele aftermarket, alternativa pieselor din dezmembrări este cea mai indicată. În fapt, este vorba de piese OEM, de piese originale, supuse puțin sau foarte puțin uzurii, care garantează calitate și durabilitate la prețuri mici.

O concepție generică spune că piesele auto second hand au un nivel calitativ îndoielnic. Într-adevăr, în unele cazuri uzura își spune cuvântul asupra calității, însă în majoritatea situațiilor, chiar dacă autoturismul dat spre dezasamblare a fost avariat dincolo de a putea fi făcut refuncțional, acesta conține încă piese și elemente componente ce pot fi reutilizate la modele similare.

Calitatea dată de faptul că sunt piese originale preluate de pe modele de autoturisme avariate, prețurile considerabil reduse și potrivirea perfectă pe orice model din aceeași serie și an de fabricație recomandă astfel piesele din dezmembrări tuturor proprietarilor de autoturisme.

Există și unele inconveniențe, întrucât piesele din dezmembrări sunt disponibile în variantă limitată, necesitând de asemenea verificări temeinice a gradului de uzură înainte de achiziționare. Pe de altă parte, astfel de neajunsuri pot fi înlăturate prin magazinele online ce pot reprezenta parcurile auto de dezmembrări. Un astfel de exemplu este și www.dezmembrari-piese-mercedes.ro, un website reprezentativ pentru posesorii de modele Mercedes uzuale, de lux, de colecție sau fabricate în serii limitate. Întreg catalogul de repere este disponibil online, fiecare reper având și fotografii explicite și existând și consultanți telefonici care pot răspunde oricăror întrebări.

Chiar și având în vedere toate aceste variante, alegerea uneia singure poate fi problematică pentru un proprietar. Piesele originale sunt cele mai indicate, dar sunt greu accesibile datorită prețurilor ridicate. Piesele aftermarket au prețuri mai scăzute, dar pot prezenta riscuri din punct de vedere al calității și durabilității. Piesele auto din dezmembrări par a nu prezenta suficiente garanții, deci cum se poate alege cea mai bună soluție?

Surprinzător sau nu, tot mai mulți optează pentru piesele provenite din parcuri de dezmembrări sau chiar achiziționate din cadrul magazinelor online reprezentative. A găsi sus-numitele piese Mercedes ML second hand nu mai reprezintă deloc o provocare, întrucât varietatea modelelor și reperelor este destul de ridicată. Principalele motive pentru care piesele din dezmembrări au o tot mai mare căutare sunt enumerate în cele ce urmează.

1) Se economisesc bani. Achiziția de piese auto Mercedes nu presupune o cheltuială uriașă, dacă este făcută dintr-un centru de dezmembrări. Indiferent dacă este vorba de unul fizic, ori de comandarea de piese de pe un site reprezentativ pentru această marcă precum dezmembrări-piese-mercedes.ro, cheltuiala totală poate fi redusă cu peste 50% în majoritatea cazurilor.

Economia este reflectată și prin prisma timpului considerabil redus de imobilizare al autoturismului. Piesa dorită poate fi găsită rapid la dezmembrări, reparația imediată a vehiculului scurtând perioada în care acesta genera pierderi, fiind indisponibilizat.

2) Se economisește timp. Deplasările prin reprezentanțe auto și magazine fizice specializate implică automat și alocarea unui timp. Dacă piesa dorită nu este găsită în unul din magazine, se trece la următorul și astfel investiția de timp crește.

Plusul de durată este dat în special în cazul în care clientul este pus în așteptare până la reîntregirea stocului de produse. Acest lucru poate însemna până la 2-3 săptămâni de întârziere a reparației autoturismului.

Fără a fi nevoie de o asemenea așteptare, piesele din dezmembrări pot fi soluția ideală de a scurta timpul necesar deplasărilor sau reîntregirii stocului de produse din reprezentanță.

3) Există o gamă extrem de variată de produse. Orice element poate fi ușor regăsit în magazine online de dezmembrări ori în centre fizice din care doritorii pot achiziționa piese provenite de la autovehicule dezasamblate.

Indiferent dacă este vorba de modele de autoturisme mai vechi sau mai noi, de caroserii, sisteme de direcție, mecanisme electrice, sisteme de frânare, piese de motor, transmisie, accesorii sau chiar elemente de interior, dezmembrările oferă de fiecare dată cele mai potrivite soluții.

4) Potrivire perfectă. În cazul pieselor din dezmembrări este eliminat în totalitate riscul nepotrivirii unor piese. Acesta există și este real în cazul pieselor aftermarket, însă la dezmembrări nu se regăsește.

Piesele auto achiziționate astfel sunt similare cu cele originale legat de aspectul potrivirii, existând posibilitatea identificării lor după codul original.

5) Durabilitate extinsă. Dacă o piesă aftermarket sau una realizată de un terț producător nu îți prezintă prea multă încredere, o astfel de atitudine nu se justifică atunci când vine vorba de piese din dezmembrări.

Calitatea și durabilitatea nu pot fi contestate, întrucât piesele provenite de la vehicule dezasamblate sunt păstrate de către proprietarii de astfel de parcuri în cele mai bune condiții, pentru a putea fi revândute. Durata de utilizare extinsă este dată și de factorul de originalitate.

6) Pot fi găsite piese chiar și pentru modele rare, serii limitate sau scoase din fabricație. De cele mai multe ori colecționarii sau pasionații de autoturisme se confruntă cu o problemă: nu reușesc să găsească decât în varianta aftermarket piese de schimb pentru recondiționarea mult îndrăgitelor modele.

Rezolvarea acestei probleme poate fi găsită în parcurile de dezmembrări, chiar în varianta pieselor originale aflate într-o stare foarte bună de funcționare. Raritatea pieselor pentru aceste modele limitate ridică automat și prețurile, prin urmare, factorul financiar are din nou un cuvânt de spus: dezmembrările reprezintă ocazia de a găsi piese foarte rare la prețuri foarte bune.

7) Disponibilitate la orice oră. Daca magazinele fizice și reprezentanțele auto au un program de funcționare limitat, majoritatea parcurilor de dezmembrări oferă doritorilor disponibilitate sporită. În special dacă există și varianta online, în care clientul poate selecta și plasa comenzi și rezervări pentru piesele dorite, disponibilitatea și accesibilitatea sunt cu atât mai mult amplificate.

8) Livrare rapidă. Aceeași variantă a magazinului online de dezmembrări poate fi exemplificată de dezmembrari-piese-mercedes.ro. Sistemul este simplu, la fel de simplu ca și orice alt tip de magazin online, cu un alt specific al activității.

Doritorul navighează pur si simplu in cadrul website-ului, caută în catalogul de produse reperul sau reperele dorite și apoi plasează comanda. În următorul pas această comandă este preluată și confirmată de către unul dintre consultanți, care poate oferi și recomandări suplimentare cu privire la modelul de piesă potrivit. Ulterior confirmării comenzii, piesa urmează a fi livrată doritorului prin curierat rapid, ajungând în maxim 48 de ore de la validarea acesteia.

9) Protecție a mediului înconjurător. Poate că mulți nu se gândesc la acest aspect, însă achiziția de piese auto din dezmembrări poate să aducă un real plus pe partea de protecție a mediului înconjurător.

Întregul proces de fabricație al diverselor piese de schimb pentru autovehicule implică utilizarea de resurse multiple și de energie. Optând pentru piese auto provenite de la autovehicule dezasamblate se ajunge și la economisirea resurselor și a energiei necesare fabricării de componente noi. Protecția mediului este astfel asociată cu orice resursă reutilizabilă, inclusiv partea de piese auto din dezmembrări, pentru orice model sau marcă de autovehicul.

Cele 9 motive enumerate anterior favorizează achiziția de piese auto pentru marca Mercedes sau pentru oricare altă marcă de autovehicul. Decizia rămâne însă la latitudinea proprietarului de autoturism.

Dacă ceea ce se caută este aspectul durabilității sau calității, cu siguranță cea mai bună recomandare este achiziția de piese originale. Costurile pot fi însă o reală problemă, în special pentru autovehicule din clasa de lux, precum Mercedes sau alte mărci. Apare apoi alternativa pieselor auto aftermarket, puțin mai accesibile la nivel de preț, care aduc însă unele dubii cu privire la calitate, durabilitate sau potrivire perfecta.

Cei care doresc să îmbine doar avantajele oferite de OEM și aftermarket, eliminând pe deplin neajunsurile, pot alege varianta pieselor auto din dezmembrări. Raportul excelent calitate-preț, șansa de a găsi piesele și elementele potrivite chiar și în cazul în care modelul este unul realizat în serie limitată sau potrivirea perfectă sunt factorii ce favorizează alegerea pieselor din dezmembrări.

Cumulul acestor criterii oferă astfel cea mai bună recomandare proprietarilor de Mercedes, de la modele de colecție până la cele mai recente apariții de pe piață. Accesibil, disponibil și util, website-ul dezmembrari-piese-mercedes.ro stă la dispoziția doritorilor, oferind de asemenea sfaturi utile și recomandări în secțiunea de blog, alături de o gamă foarte variată de repere ce pot mulțumi și cele mai pretențioase cerințe de reparații.

loading...