Breaking news

Top 4 idei de gustări ce-ţi vor aduce aminte de anii de şcoală

De fiecare dată când te întorci acasă, când mergi la bunici sau când ajungi în locuri în care se păstrează tradiţii de zeci şi sute de ani, invariabil îţi vine în minte „gustul copilăriei”. Sunt o mulţime pe gustări pe care le identifici cu pauzele de masă de la şcoală, când desfăceai pacheţelul de acasă sau dădeai fuga la cel mai apropiat magazin pentru a-ţi cumpăra mâncare.

Ai da orice să te mai apropii de acele arome care au devenit parte din povestea ta de viaţă. Iată câteva idei de gustări care fie au supravieţuit prin reţete păstrate în timp, fie încă se mai produc ca atare.

Vată de zahăr

Nu exista târg ocazional, serbare a localităţii sau orice alt tip de eveniment în care să nu se organizeze un parc de distracţii. Pe lângă carusele, lanţuri, tiribombe şi maşinuţe buşitoare existau gherete cu vată de zahăr. O mână de zahăr aruncată într-un cazan se învârtea la nesfârşit la viteză mare şi se solidifica în fire foarte subţiri, căpătând înfăţişare de vată. Dacă ai gustat vreodată, este imposibil să nu-ţi rămână întipărit în minte. Pe cât era de mare ca diametru, dacă o strângeai rămânea o mânuţă de zahăr. Cea mai mare provocare era să o mănânci fără a te murdări.

Floricele de porumb

Tot de acea perioadă frumoasă a vieţii îţi va aduce aminte şi fiecare porţie de popcorn pe care o consumi. La început se găseau doar boabe pe care trebuia să le prăjeşti pe aragaz. Cu timpul au apărut maşini ambulante de popcorn în parcuri sau locuri de distracţii, simple, cu sare sau diferite arome. La fel ca în filmele americane, am început să consumăm floricele de porumb la cinema. Generaţii întregi au crescut cu acest gust care te poartă în anii de şcoală cu fiecare pahar de carton în parte.

Perniţe umplute

Dacă s-ar întocmi un top al gustărilor din şcolile anilor 2000, perniţele umplute cu cremă din gama de dulciuri Viva ar concura pentru locul 1. Nu exista magazin din interiorul sau vecinătatea şcolilor să nu fie aprovizionat cu aceste produse. Dacă acasă le preferai în castronul de lapte, în clasă le împărţeai cu colegii ca gustare simplă. Una dintre cele mai pregnante imagini referitoare la pachetele de perniţe este aspectul degetelor după ultimele bucăţi din pungă, pline de firimituri. Eventual şi punga goală făcută pâlnie pentru a nu arunca nimic din conţinut.

Produse de panificaţie

Pe lângă fiecare şcoală exista un antreprenor care simţea potenţialul zonei şi deschidea un magazin cu produse de panificaţie. Dintre toate, pâinea era doar pentru oamenii din cartier, accentul se punea pe dulciuri şi gustări. Batoane, băsmăluţe, cornuri cu gem sau cremă, ştrudele cu fructe sau dovleac sunt doar câteva exemple de produse de panificaţie care te duc cu gândul la pauzele de la şcoală. În aceleaşi locuri au apărut apoi gogoşile, simple sau cu cremă, clasice sau cu topping. Din fericire, reţetele s-au păstrat pentru aproape toate gustările de atunci. Le poţi găti chiar şi în casă, arătându-le copiilor tăi de şcoală ce însemna pe vremea noastră pacheţelul de mâncare.

Fiecare generaţie a trăit cu anumite obiceiuri specifice acelor vremuri. Dintre toate amintirile, cele culinare îşi găsesc un culcuş comod în subconştient şi ies la iveală când nu te aştepţi. Nici măcar nu trebuie să intri în contact cu un produs alimentar de pe vremuri, uneori este suficient să te gândeşti la un anumit moment şi să-ţi vină în minte un gust precis. Atunci când reuşeşti să-ţi satisfaci această poftă aproape că retrăieşti amintirile de odinioară.

sursa foto:

https://pixabay.com/photos/cotton-candy-sweet-young-woman-girl-186478/

>