Breaking news

Top 3 afecțiuni gastro-intestinale întâlnite la pisici

De la animale venerate în Egiptul Antic, la prieteni blănoși în casele noastre, pisicile își continuă cu succes planul de cucerire a lumii.

Pentru că ne fac viață mai frumoasa în fiecare zi, le suntem datori să le îngrijim cât se poate de bine, pe tot parcursul vieții lor. Însă uneori, prietenii noștri patrupezi pot dezvolta anumite afecțiuni care le modifică bunăstarea și calitatea vieții, de aceea este important să facem tot ce ține de noi să prevenim aceste situații.

     Tulburările digestive sunt printre cele mai comune probleme întâlnite în rândul pisicilor, de cele mai multe ori având simptome comune, uneori procesul de vindecare fiind unul ușor și rapid, însă exista și situații în care se impune o vizită la medicul veterinar pentru a primi un diagnostic corect și un tratament corespunzător.

    Care sunt simptomele pe care le poate prezenta pisica ta dacă are o tulburare digestivă?

1.Ghemurile de păr – în termeni medicali, se numesc bezoare. În realitate, sunt acumulări de fire de păr pe care pisicile le înghit în timpul toaletării zilnice, ce se amestecă cu hrana nedigerată și formează niște mingi compacte pe care acestea le pot elimina fară nicio problemă. Exista însă și situații în care aceste ghemuri devin prea mari și nu pot fi eliminate. Vărsăturile asociate acestei afecțiuni se întâlnesc mai ales la pisicile din rase cu blana lunga, care petrec mai mult timp toaletându-se. Aceste ghemuri sunt considerate normale, atâta timp cât frecvența lor nu este crescută. În acest caz, sunt necesare investigații suplimentare.

2.Constipația – problemă des întâlnită mai ales la felinele cu un stil de viață sedentar, care nu se hidratează suficient. De asemenea, pisicile care suferă de boli renale, dezechilibre metabolice sau care au suferit anumite traumatisme, pot dezolva în consecință episoade de constipație. Principalele simptome sunt reprezentate de scaune rare, dure ca și consistență și per total, un disconfort vizibil general al pisicii. În cazuri mai serioase, s-au observat și alte semne precum scăderea apetitului, greață, vomă și chiar și mersul înțepenit al animalului.

3.Boala inflamatorie intestinală (IBD) – este o afecțiune în care tractul gastro-intestinal devine inflamat și iritat, lucru care împiedică pereții intestinali să mai digere și  să absoarbă nutrienții din hrană. Principalele simptome ale pisicilor afectate de IBD includ vărsături, diaree, pierderea apetitului și în consecință, pierderea în greutate. Fiindcă simptomele sunt atât de des întâlnite și în alte afecțiuni, diagnosticul de certitudine pentru IBD se pune în urma unei biopsii la nivel intestinal.

     Indiferent de simptomele pe care le prezintă pisica ta, este de preferat să fie consultată de către un medic veterinar, care să te îndrume și să iți spună care sunt pașii de urmat pentru o recuperare cât mai rapida. Negreșit, pe lângă tratamentul medicamentos specific, medicul va recomanda și adoptarea unei diete alimentare.  Din fericire, piața hranei pentru animale este foarte diversă și oferă opțiuni pentru toate categoriile, rasele și vârstele. Indiferent dacă dorești hrană uscată pentru pisici de la Petmaster sau hrană umedă, există variante de diete veterinare, de la mai multe branduri, ce au formule aprobate din punct de vedere științific pentru mai multe afecțiuni întâlnite în rândul felinelor. Printre acestea se numără diete pentru afecțiuni renale, hepatice, cardiace, pentru controlul greutății, toate acestea regasindu-se în oferta celor de la Petmaster.ro. 

      Pentru a te asigura că ai în casă un animal fericit și mai ales sănătos, nu ezita să faci o vizita medicului veterinar atunci când ai cea mai mică suspiciune că ceva este în neregulă. Acesta îți va da cele mai potrivite sfaturi în ceea ce privește alimentația prietenului tău blănos, că să te poți bucura de compania lui mulți ani de aici înainte.

Sursa foto: Pexels.com

>