Breaking news

Top 10 mituri despre asigurarea auto din UK

loading...

Studii recente au arătat că șoferii din UK, printre care se numără și cetățeni români, ar putea risca amenzi, puncte de penalizare sau prime de asigurare mai mari dacă ajung să creadă în anumite mituri despre asigurarea auto.

Un nou sondaj realizat de Confused.com a concluzionat că 90% dintre șoferii din UK cred în cel puțin unul dintre miturile legate de asigurarea auto, una din trei persoane recunoscând că actualele reguli privind asigurarea auto sunt derutante.

Aproape un sfert din cele 2.000 de persoane chestionate cred că, atâta vreme cât ai o poliță de asigurare de tip “comprehensive”, poți să conduci orice mașină.

Dar pentru că opțiunea DOC (“driving other cars” – conducerea altor mașini) nu este întotdeauna inclusă în mod standard în polițele de asigurare ale șoferilor în vârstă de peste 25 de ani, multe persoane riscă să primească o amendă de £300 și 6-8 puncte de penalizare dacă sunt prinse conducând o mașină fără asigurarea corectă.

Șoferii trebuie să aibă acum DOC pe poliță dacă vor să conducă în mod legal mașina altcuiva, în cazul în care nu apar pe polița acelei persoane în calitate de șofer.

O cincime dintre șoferi nu știau dacă opțiunea DOC era inclusă în polița lor de asigurare auto, în timp ce 20% dintre repondenți recunoșteau că au condus mașina unei alte persoane fără să verifice mai întâi dacă asigurarea le permitea acest lucru.

Peste două treimi dintre șoferii cu o infracțiune rutieră au recunoscut că nu și-au informat compania de asigurări pentru că aceasta expirase.

În jur de 63% dintre persoanele aflate în această situație nu i-au spus nimic asigurătorului pentru a evita o primă de asigurare mai mare, în timp ce peste o treime au declarat că au procedat în acest fel deoarece nu credeau că infracțiunea lor a fost “pe merit”.

Cu toate acestea, este evident că companiile de asigurări vor dori să fie informate despre infracțiunile rutiere comise în ultimii cinci ani de șofat, indiferent dacă acestea au expirat sau nu.

Deși unele infracțiuni nu mai apar pe permis după patru ani, șoferii sunt acum sfătuiți să-și informeze în continuare asigurătorul dacă se încadrează în perioada de cinci ani.

În plus, 49,5% dintre șoferi ar putea fi responsabili de scumpirea propriilor prime de asigurare atunci când aleg opțiuni despre care cred că îi vor face să economisească bani.

De exemplu, peste o treime dintre șoferi au optat pentru o poliță de tip “third-party” pentru că au crezut că va costa mai puțin decât una de tip “comprehensive”, chiar dacă nu le-au comparat pe cele două. Uneori, cea din urmă este chiar mai ieftină.

Un alt mit este că conducerea mașinii în interes de serviciu (opțiunea “driving for business”) va costa mai mult decât polița în interes personal (“social, domestic and pleasure”) sau cea pentru navetă (“commuting”).

De fapt, peste un sfert dintre șoferii care nu au declarat că folosesc mașina în interes de serviciu au făcut acest lucru pentru că erau îngrijorați de costul suplimentar al asigurării.

Iată care sunt cele zece mituri despre asigurarea auto:

  • Ești asigurat automat să conduci alte mașini dacă ai o poliță de tip comprehensive.
  • Prețul de reînnoire al poliței este mai mic decât cel oferit clienților noi.
  • Păstrarea mașinii în garaj înseamnă costuri de asigurare mai mici.
  • Conducerea mașinii în interes de serviciu înseamnă o asigurare mai scumpă decât conducerea în interes personal sau pentru navetă.
  • După vârsta de 25 de ani, prima de asigurare scade dramatic.
  • Asigurarea third-party este întotdeauna mai ieftină decât cea comprehensive.
  • Cererile de despăgubire din vina unui alt șofer (“non-fault claims”) nu îți vor afecta costul asigurării.
  • Ți se va oferi mereu o mașină de curtoazie dacă ai un accident.
  • Nu trebuie să-i spui companiei de asigurări despre infracțiunile rutiere care au expirat.
  • Asigurarea acoperă orice accident pe care îl produci.

Ce au spus experții în asigurarea auto?

Unul dintre experții de la Confused a declarat că: “Regulile referitoare la asigurarea auto pot fi confuze, de aceea este important ca șoferii să separe realitatea de ficțiune.”

“Ascunderea informațiilor de compania de asigurări sau conducerea mașinii unei alte persoane v-ar putea costa foarte mult, atât financiar, cât și legal.”

“Știm că sunt multe lucruri de luat în calcul atunci când încheiem o asigurare auto și poate fi dificil de stabilit ce este obligatoriu și ce nu.”

“Așa că am analizat cu multă atenție unele dintre cele mai întâlnite mituri despre asigurarea auto, pentru a-i ajuta pe șoferi să respecte legea și să evite amenzile.”

Cum pot plăti mai puțin pentru asigurarea auto din UK?

Chiar dacă dispuneți de toate informațiile necesare, asta tot nu înseamnă că veți beneficia de o asigurare auto ieftină în UK. Există câteva metode testate (și legale) de a vă reduce prima de asigurare.

De exemplu, multe companii de asigurări din UK vor percepe dobândă dacă plătiți asigurarea în rate lunare. Dar dacă alegeți o plată unică pentru asigurarea dvs., atunci puteți economisi până la 30%.

Pentru mai multe metode legale de a vă reduce prima de asigurare auto din UK, accesați următorul articol: smartroman.co.uk/asigurare-auto-ieftina-in-uk

 

loading...