Breaking news

Tőkés László îl dă în judecată pe premierul Victor Ponta

Eurodeputatul Tőkés László îl dă în judecată pe Victor Ponta pe motiv că este „jignit în demnitatea fundamentală, de cetăţean român şi european” de afirmaţiile premierului la adresa sa şi că este nevoit, astfel, să îşi apere „onoarea în justiţie”.

ponta si tokesLászló Tokes precizează că în Articolul 1 al Cartei drepturilor fundamentale a Uniunii Europene se precizează: Demnitatea umană este inviolabilă. Aceasta trebuie respectată şi protejată.    

Sunt jignit în demnitatea mea fundamentală, de cetăţean român şi european, de afirmaţiile stigmatizante ale premierului Victor Ponta, conform cărora atât eu, cât şi fostul ministru al Justiţiei, doamna Monica Macovei, am fi reprezentanţii intereselor străine îndreptate împotriva României, finanţaţi de cei care vor ca România să fie o ţară instabilă, atacată din toate părţile. Mă simt ofensat în loialitatea mea faţă de România şi în identitatea mea de etnic maghiar de afirmaţia că aş folosi un limbaj horthyst. Acuzaţiile nefondate ale prim-ministrului socialist român sunt atât de grave, încât mă simt nevoit să-mi apăr onoarea în justiţie„, susţine Tőkés într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Scandalul declarațiilor a izbucnit după ce  Tőkés a afirmat că Nicolae Ceauşescu a fost „mai generos” decât Victor Ponta, deoarece a permis „o oarecare autonomie a maghiarilor”, în timp ce premierul nu permite constituirea unei regiuni care să corespundă cu Ţinutul Secuiesc.

În replică, Ponta i-a răspuns, pe 25 februarie, lui Laszlo Tokes, el acuzându-l pe acesta de limbaj horthyst şi de faptul că, împreună cu Monica Macovei, reprezintă de 20 de ani interese antiromâneşti.