Breaking news

Toate domeniile de internet din România vor fi taxate de Guvernul Ponta

În goana după bani, Ponta mai bagă o taxă pentru români. Toți proprietarii de domenii web cu terminația .ro, vor plăti anual, o taxă de înregistrare şi una anuală de reînnoire.

taxa domeniu webDupă taxa pe stâlp și taxa de 7 eurocenți la litrul de carburanți, Guvernul Ponta dă o lovitură dură mediului online din România, introducând taxa pe web. Toți proprietarii de site-uri cu terminația .ro, vor fi nevoiți să plătească anual taxe și impozite, în caz contrar, rămân fără domeniile web.

Taxa anuală de înregistrare şi reînnoire al unui nume de domeniu «.ro» se stabileşte, la propunerea Registrului, prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională. Data de la care se va percepe această taxă pentru numele de domenii nou înregistrate este data publicării în Monitorul Oficial a ordinului. Pentru numele de domenii existente înregistratorii au obligaţia reînnoirii acestora în termen de maxim 3 luni de la data publicării ordinului în Monitorul Oficial. Pentru numele de domenii înregistrate în ultimele 24 de luni, reînnoirea se face în momentul în care dreptul de folosinţă a numelui de domeniu este egal cu 24 luni”, se arată într-un proiect de hotărâre de guvern privind înregistrarea domeniilor „.ro”, publicat de Ministerul pentru Societatea Informaţională.

Numai că măsura retroactivității prevăzută de actul normativ ce urmează a fi adoptat este profund neconstituțional. Cei care deja și-au cumpărat un domeniu pe .ro au fost informați de ROTLD că îș dețin pe viață. Acum, această nouă reglementare vine și le spune că defapt un bun deja cumpărat pe viață îl pot pierde dacă nu plătesc taxe de reînoire anuale. Este ca și cum te duci la un dealer auto, îți cumperi o mașină și te trezești peste un an că dacă vrei să mai deții mașina trebuie să plătești în continuare o taxă pentru a avea dreptul să o folosești.

Potrivit datelor de pe site-ul rotld.ro, care furnizează înregistrarea domeniilor web pe România, costul pentru un domeniu „.ro” este 51,26 dolari, plus TVA.

După ce actul normativ va intra în vigoare, cei care vor să își cumpere un domeniu pe .ro o vor putea face pe o perioadă de minim un an de zile și maxim doi ani. După care va trebui să reînoiești valabilitatea acestuia. Această schimbare este una aberantă în condițiile în care cei care deja și-au cumpărat un astfel de domeniu web l-au cumpărat pe viață.

Cuantumul taxelor se va face prin ordin al ministrului pentru Societatea Informaţională, la propunerea Registrului naţional RoTLD din ICI Bucureşti, care gestionează cele 700.000 de pagini web din România.

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, prin introducerea taxei pe perioadă determinată (anuală) RoTLD va beneficia de informaţii actualizate în ceea ce priveşte domeniile active, domeniile folosite şi cele nefolosite, şi va putea debloca domeniile achiziţionate şi nefolosite în vederea punerii la dispoziţia utilizatorilor a dreptului de folosinţă a numelor respective.

Cu alte cuvinte, statul român vrea să știe exact cine sunt proprietarii fiecărui domeniu web pe .ro, să își poată controla mai ușor, dar și să le ia, an de an, banii.

Această măsură lovește dur în site-urile independente deținute de români fie pentru afaceri de familie fie din pasiune.