Breaking news

Toate cele patru persoane aflate în elicopterului SMURD prăbușit în Lacul Siutghiol, au murit

Final tragic pentru cele patru persoane aflate la bordul elicopterului SMURD, prăbușit luni în Lacul Siutghiol din Mamaia. Niciuna nu a supraviețuit accidentului aviatic. 

elicopter smurd prabusit in lacUn elicopter SMURD care adusese o femeie de 80 de ani, cu pneumonie severă, la Spitalul Județean din Constanța, s-a prăbuşit luni, în jurul orei 16.10, în lacul Siutghiol din Constanţa.

Aparatul de zbor s-a prăbușit în lac în timp ce se îndrepta spre Mihail Kogălniceanu. La bordul elicopterului se aflau medicul Laura Vizireanu, copilotul Ginel Claudiu Crăcănel, pilotul elicopterului, Petre Cătuneanu și asistenta medicală Gabriela Camelia Harton.

Căutările echipelor de salvare formate din peste 150 de polițiști, jandarmi, polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă și militari, dintre care 42 sunt scafandri profesioniști, au fost în zadar. Toți cei aflați în elicopter, au decedat.

Vicepremierul Gabriel Oprea a venit de urgență la locul tragediei cu un elicopter al Ministerului Apărării Naționale, alături de medicul Raed Arafat.

Elicopterul Armatei a survolat lacul Siutghiol pentru a lumina zona de căutare a scafandrilor.

Medicul Laura Vizireanu a fost prima adusă de salvatori, la mal, unde a fost resuscitată timp de 45 de minute, dar din păcate a murit la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Copilotul Ginel Claudiu Crăcănel a fost scos la mal, fără semne vitale, după 5 ore de stat în apa rece de 2-3 grade Celsius a lacului Siutghiol. Potrivit spuselor scafandrului Marian Ciulei ISU Dobrogea, copilotul a fost găsit legat de scaun cu centura de siguranţă, la o adâncime de şase metri.

”Am găsit cea de-a doua victimă legată de scaun cu centura de siguranţă, la o adâncime de şase metri, vizibilitatea foarte scăzută, temperatura apei de două grade Celsius, foarte mult mâl, depăşeşte jumătate de metru. Temperatura rece face ca intervenţia să fie foarte dificilă. Noi, găsind a doua victimă, am balizat zona, iar alături de Poliţia de Frontieră, cu un somar, am încercat să găsim epava. Am găsit pe fundul lacului bucăţi din elicopter, iar într-un final am reuşit să găsim şi cea de-a doua victimă”, a declarat scafandrul Marian Ciulei.

Pilotul Petre Cătuneanu a fost găsit şi el de salvatori, însă acesta era deja mort.

Asistenta medicală Gabriela Camelia Harton a fost ultima adusă la mal, în jurul orei patru dimineața. Din păcate, femeia era deja moartă. Prietenul asistentei a declarat presei că cu puțin timp înainte de a se prăbuși, femeia i-a dat SMS și i-a spus că este însărcinată.

Un martor a declarat că elicopterul SMURD s-a apropiat foarte lin de lacul Siutghiol, iar impactul cu apa a fost, de asemenea, lin, după care botul aparatului de zbor s-a răsucit, moment în care coada s-ar fi rupt. El a mai spus că la aproximativ zece minute după prăbuşirea elicopterului, ”au ieşit la suprafaţă patru capete, care strigau după ajutor”.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a spus că intervenţia ISU Constanţa a fost bună.

 ”Din rapoartele pe care le-a primit până acum, de la Serviciul de Ambulanţă Constanţa trei echipaje au fost trimise şi au sosit la faţa locului la 16.17, 16.19 şi 16.20. Au fost trimise de la ISU echipe de intervenţie, care au sosit în jurul orei 16.25. Două bărci au intervenit iniţial şi a venit şi a treia barcă. Bărcile care au intervenit, una era cu motor, a doua era cu vâsle, iar a treia barcă era cu motor. Acesta a fost modul în care s-a defăşurat acţiunea. Din informaţiile pe care le am de la medicul şef de la SMURD, accidentul a fost anunţat la 16.18, iar la 16.40 – 16.45 deja erau două bărci în larg la intervenţie”, a declarat Arafat.

Intervenţia la locul accidentului aviatic de la Constanţa a fost făcută la 15 minunte de la primirea apelului la 112, primele echipe ajungând acolo cu o barcă penumatică al cărei motor nu a pornit. Ca să nu piardă timpul, pompierii au folosit vâslele.  Potrivit ISU Dobrogea, primele echipaje au ajuns la faţa locului la ora 16.30, iar prima persoană din echipaj a fost găsită la ora 16.45.

Raed Arafat a spus că elicopterul SMURD care s-a prăbuşit luni după-amiază în lacul Siutghiol din judeţul Constanţa avea inspecţia tehnică ”la zi”, fiind verificat la Eurocopter.

Este un elicopter cu care zburăm în cadrul MAI şi pentru SMURD, şi pentru Poliţie. Are inspecţia şi totul la zi, a fost trimis de Inspectoratul de Aviaţie la Eurocopter, a fost verificat. Din punct de vedere tehnic nu punem la îndoială că elicopterul n-ar fi fost în stare tehnică bună de zbor. Condiţiile meteo au fost ok, au zburat pe condiţii meteo bune”, a afirmat Arafat.

El a precizat că piloţii elicopterelor SMURD ”nu pot avea sub o mie de ore de zbor”.

Elicopterele SMURD zboară cu piloţi cu experienţă. Pilotul comandant al elicopterului, de regulă, nu poate avea sub o mie de ore de zbor. Copilotul poate să aibă mai puţin, dar pilotul comandant trebuie să aibă de la un anumit număr de ore în sus, fiind intervenţiile foarte complexe şi pentru că se aterizează în locuri necunoscute. Aşa că pilotul, aici, nu avea cum să fie în afara regulei”, a declarat Raed Arafat.

Medicul Raed Arafat a spus că marţi se va decide dacă aparatele SMURD de genul celui prăbuşit în lac vor rămâne la sol pentru inspecţie tehnică.

Cercetarea împrejurărilor producerii evenimentului se realizează de către Parchetului Militar.

Elicopterul SMURD prăbușit în lac a fost cumpărat de Consiliul Județean Constanţa în noiembrie 2012 cu 5 milioane de euro din fonduri europene și era în operare din 26 noiembrie 2014.

Elicopterul avea aproximativ 180 de ore de zbor şi avea garanţie până la 1.000 de ore.

Ministerul Transporturilor precizează într-un comunicat de presă remis exclusivNEWS.ro, că elicopterul EC 135 SMURD -348 a depus planul de zbor la ROMATSA în data de 14.12.2014  ora 20.59 LT(local time), pentru data de 15.12.2014. Planul de zbor a fost prelucrat de ROMATSA.

„În data de 15.12.2014 ora 16.07 LT elicopterul SMURD 348 a decolat de la Constanța spre Tuzla urmând procedurile de management a traficului aerian. La Constanța, elicopterul se afla pentru a alimenta. La bordul elicopterului se aflau patru persoane, doi piloți și doi paramedici. La ora 16.16 elicopterul s-a prăbușit în lacul Siutghiol în Mamaia la aproximativ 500 m de mal. La ora 16.17 conform Hotărârii de Guvern 741/2008 a fost declanșată procedura de căutare și salvare, în urma apelului telefonic la 112 făcut de localnici. Bilanțul anunțat era de un supraviețuitor și trei persoane dispărute, epava scufundată. Ultima convorbire cu pilotul SMURD a avut loc la decolare când s-a luat legătura cu turnul de control de la Aeroportul Kogălniceanu. Potrivit procedurilor în cazul zborurilor sub 3000 de metri, următorul apel de raportare urma să fie făcut la ora 16.20 din localitatea Agigea”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Transporturilor, remis exclusivNEWS.ro.

ROMATSA precizează că la momentul decolării, condițiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste 6 km, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce înseamnă că zbura sub 3000 metri altitudine. Raportarea la Turnul de control se face la un punct dat.