Breaking news

Titus Corlăţean, primit la Ierusalim de premeirul Israelului, Benjamin Netanyahu

loading...

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, a avut marţi, 24 decembrie 2013, la Ierusalim, o întrevedere cu prim-ministrul Statului Israel, Benjamin Netanyahu.

Benjamin Netanyahu si corlateanMinistrul Titus Corlățean și premierul Benjamin Netanyahu au discutat oportunități de dezvoltare și aprofundare a cooperării sectoriale, cele două părți urmând a acorda prioritate domeniilor investițiilor, precum și cercetării și dezvoltării, respectiv high-tech. În acest context, partea israeliană a exprimat interes pentru oferta română de a participa la proiectul ELI – Extreme Light Infrastructure.

În cadrul discuţiilor, cei doi demnitari au apreciat nivelul foarte bun al dialogului politic și diplomatic româno-israelian. De asemenea, a fost reiterată hotărârea celor două părți pentru impulsionarea relațiilor bilaterale, pe multiple planuri, în formatul reuniunilor comune ale guvernelor român și israelian, preconizându-se ca următoarea rundă să aibă loc la București, în 2014.

Ambele părți au subliniat rolul comunității israelienilor originari din România la dezvoltarea și promovarea relațiilor bilaterale între cele două state.

Şeful diplomaţiei române a subliniat importanța facilitării regimului de obținere a vizelor pe termen lung pentru oamenii de afaceri și studenții români care sunt interesați să activeze în Israel, ceea ce ar contribui la dezvoltarea și mai amplă a cooperării economice și tehnico-științifice între cele două țări. Partea israeliană a manifestat disponibilitatea de a aborda de o manieră pozitivă reglementarea acestei chestiuni.

Totodată, cei doi oficiali au realizat un schimb de opinii aprofundat cu privire la  dosarele regionale, cu accent pe negocierile israeliano-palestiniene, precum şi cu privire la evoluţiile în plan internaţional, exprimând, cu acest prilej, disponibilitatea de consolidare a cooperării la nivel multilateral.

 Corlățean, a avut marţi, la Ierusalim și o întâlnire cu reprezentanți ai conducerii și un grup de cercetători de la ”Yad Vashem” – Autoritatea pentru comemorarea martirilor și eroilor Holocaustului.

Ministrul Titus Corlăţean a prezentat demersurile susţinute ale autorităţilor române pentru păstrarea memoriei Holocaustului şi promovarea educaţiei tinerei generaţii în spiritul toleranţei, nediscriminării şi respingerii antisemitismului. A fost reiterat angajamentul României de a acţiona pe această linie, în conformitate cu recomandările formulate în Raportul Final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România. În context, a fost menționat interesul autorităților de la București de a extinde cooperarea bilaterală la nivel regional.

Totodată, s-a propus demararea unui proces de traducere în limba română a unor lucrări de cercetare în domeniul Holocaustului, aparținând mai multor cercetători, care să constituie punctul de plecare în realizarea de noi studii privind istoria Holocaustului în România.

loading...