Breaking news

Titus Corlăţean a prezidat lucrările celei de a 68-a sesiuni a Adunării Generale ONU

Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, a prezidat – în calitate de vicepreşedinte al Adunării ONU,  un segment al lucrărilor la nivel înalt al celui mai important for politic al comunităţii internaţionale.

corlatean schengenÎn cursul lucrărilor prezidate de şeful diplomaţiei române, de la înaltul for au luat cuvântul, în numele statelor lor, mai mulţi şefi de stat şi de guvern, printre care preşedinţii statelor Lituania, Zimbabwe, Nauru.

Prezidarea de către România a Adunării Generale a ONU, în calitate de vicepreşedinte, a reprezentat un moment de referinţă în activitatea României la Naţiunile Unite.

România a fost aleasă, la 14 iunie 2013, în cadrul unei reuniuni plenare a Adunării Generale a ONU, în postul de vicepreşedinte al Adunării, pentru cea de a 68 – a sesiune.

După care, Titus Corlăţean, a susținut sâmbătă, intervenţia în numele României în cadrul dezbaterilor de politică generală ale celei de a 68-a sesiuni a Adunări Generale a ONU.

În debutul alocuțiunii sale, șeful diplomației române a salutat decizia istorică a Consiliului de Securitate care, în seara precedentă, a adoptat Rezoluția 2118, prin care Siria este obligată să renunțe la arsenalul său de arme chimice. A arătat, totodată, că un alt moment important care va influența, în mod esențial, procesul de pace în Orientul Mijlociu, îl reprezintă și convorbirea de vineri, 27 septembrie 2013, dintre liderul american și cel iranian, primul dialog direct după mai bine de 30 de ani.

În intervenția sa, ministrul Titus Corlățean a apreciat eforturile depuse de organizația globală în ultimul an în toate cele trei mari domenii de competență: pacea și securitatea, dezvoltarea și drepturile omului. A evidențiat, de asemenea, contribuțiile României în soluționarea crizei din Mali, în definirea obiectivelor de dezvoltare durabilă precum și în cadrul Consiliului Dreptului Omului. A arătat importanța, mai ales, în contextul actual, a cooperării ONU cu organizațiile regionale. Din această perspectivă, a informat comunitatea internațională asupra priorităților Președinției române a Procesului de Cooperare în Europa de Sud Est (SEECP), care reuneşte state cu aspirații de integrare europeană.

Referindu-se la contribuția concretă a României la promovarea valorilor democrației, statului de drept și respectării drepturilor omului în context ONU, șeful diplomației române a subliniat : „În calitate de reprezentant al unui stat care, după 1990, a parcurs un proces complex de tranziție politică, economică și democratică, considerăm că toate statele care se află în procese de democratizare au nevoie de sprijinul comunității internaționale. Provocările cu care aceste state se confruntă sunt complexe și includ promovarea guvernanței democratice și a statului de drept, abordarea aspectelor ce țin de încălcări din trecut ale drepturilor omului și încurajarea exercitării corecte a actului de justiție. Pentru a contribui la acest proces, România va promova pe parcursul actualei sesiuni a Adunării Generale o Rezoluție privind drepturile omului, democrația și statul de drept în contextul Agendei pentru Dezvoltare post-2015

Discursul României, susținut de ministrul Titus Corlățean a fost foarte bine primit de reprezentanții celor 192 de state membre ONU .