Breaking news

Tipurile de ingrasaminte si aplicabilitatea lor pe culturile romanesti

loading...

Plantele, la fel ca toate organismele vii de pe pamant, au nevoie de nutrienti pentru a se dezvolta si a creste sanatos. Mai mult, pentru a se dezvolta in parametri normali acestea necesita 16 elemente esentiale.

Pe langa hidrogen, oxigen si carbon, principalele elemente si le trag din mineralele din sol sau cu ajutroul ingrasamintelor aditionale. Vorbim de magneziu, sulf, calciu, zinc potasiu si alte minerale care sustin cresterea plantelor. Ingrasamintele pot fi de doua feluri: cele naturale sau organice si cele chimice sau complexe.

Cele mai complexe ingrasaminte precum cele naturale sau chimice contribuie profund la dezvoltarea culturilor si la imbunatatirea calitatii solului. Contin elementele necesare cresterii sanatoase a plantelor si sunt un ajutor pentru dezvoltarea productivitatii culturilor.

Ingrasamintele naturale – Aplicabilitate, beneficii, lipsuri

Ingrasamintele naturale, dupa cum se si numesc, sunt cele care provin pe cale naturala. Sunt de origine animala, vegetala sau mixta. Acestea sunt folosite pe culturi din antichitate pana in zilele noaste si se spune ca sunt cele mai sanatoase pentru sol si pentru plante. Ingrasamintele naturale sunt surse de nutrienti pentru culturile care au parte de un sol deficitar.

Acestea sunt benefice deoarece furnizeaza micronutrienti si componente organice care sporesc cresterea si dezvoltarea culturilor. Ingrasamintele organice pot fi utilizate pe baza de acid tolerant si sunt cele mai potrivite pentru conditiile neutre ale solului.

Principalul beneficiul al utilizarii acestora este acela ca nu se implica doar in cresterea culturilor, dar si in imbunatatirea productivitatii solului pe termen lung. In acesta se depoziteaza un set de minerale care vor contribui la refacerea solului si la potentarea productiilor ulterioare.

Dezavantajul principal in utilizarea acestui tip de ingrasamant este ca isi va face efectul dupa o perioada mai lunga de timp. Dat fiind faptul ca mineralele trebuie mai intai sa se descompuna in sol pentru ca mai apoi sa poata actiona direct asupra plantelor, efectele nu vor fi vazute rapid. Un alt dezavantaj este acela ca sunt mai scumpe decat celelalte existente pe piata. Mai mult, ingrasamintele naturale au un continut mai scazut de nutrienti comparativ cu cele chimice.

Ingrasamintele chimice – aplicabilitate, beneficii, lipsuri

Ingrasamintele chimice sunt cele fabricate prin combinarea nutrientilor specifici de care au nevoie anumite culturi. Acestea permit un control mai mare asupra cantitatii de nutrienti pe care il contin si pot fi folosite pentru culturi specifice. Ingrasamintele faciliteaza cresterea plantelor si productivitatea culturilor. Sunt mai usor de aplicat fata de cele naturale si au rezultate foarte rapide. Ele sunt fabricate sub mai multe forme, pentru a facilita aplicarea lor pe diverse culturi.

Principalul avantaj al acestora este acela ca in functie de culturile pe care doresti sa le folosesti, contin suplimentul optim de nutrienti. In asa fel, solul si planta primesc exact cantitatea necesara pentru a se dezvolta corect. Ele completeaza nivelul de minerale din sol pentru a oferi elementele necesare in cantitatea optima. Astfel, nu sunt adaugate elemente inutile in sol.

Un dezanvantaj este acela ca, dupa utilizarea lor, acestea pot afecta solul care va avea nevoie de utilizarea de ingrasaminte de acest fel de mai multe ori. Desi au un efect rapid acesta nu este de termen lung. Pentru a obtine rezultate bune trebuie aplicate ciclic.

Pentru achizitionarea ingrasamintelor de calitate, accesati Rodbun.ro, cel mai ambitios proiect din agricultura romaneasca orientat pe dezvoltarea farming-ului romanesc si pe integrarea de solutii eficiente pentru valorificarea culturilor agricole.

 

loading...

Cmentariile sunt închise